Pruimenconfituur
Pruimenconfituur is gewoon super voor bij de boterham als ontbijt, maar ook als zoete toets in desserts of gebak is het een welgekomen smaakmaker. Of waarom niet als sidekick bij een kaasschotel? Lekker en niet moeilijk om te maken!
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
- 2 kg pruimen
- 20 cl rode porto
- 2 stuks kaneelstok
- 3 stuks limoenblaadjes
- 2 kg geleisuiker
Instructies
- We gaan pruimenconfituur maken.
Voorbereiding.
- Zet een braadpan op het vuur gevuld met water en breng het aan de kook.
- Dit dient om je confituurpotten te steriliseren. Werk zo proper mogelijk zodat de kans op bacteriegroei miniem is!
- Wanneer het water in je braadpan kookt voeg je de confituurpotten toe aan het water en laat deze voor minimum 5 minuten in het kokende water. (Ook de deksels voegen we er even aan toe).
- Haal dan de potten en de deksels uit het kokende water met een vleestang en laat ze uitlekken en opdrogen op een propere theedoek.
De pruimenconfituur.
- Was 2 kg pruimen zodat ze proper zijn, ontpit ze en snijd ze in kleinere stukken.2 kg pruimen
- Zet je braadpan op het vuur en voeg het vruchtvlees van de pruimen, 20 cl rode porto, 2 stuks kaneelstok en 3 stuks limoenblaadjes eraan toe. Breng dit zachtjes en af en toe roerend aan de kook.20 cl rode porto, 2 stuks kaneelstok, 3 stuks limoenblaadjes
- Laat dit geheel nu voor zo'n 10 minuutjes zachtjes koken.
- Haal dan de kaneelstokjes en de limoenblaadjes uit de braadpan.
- Voeg dan 2 kg geleisuiker toe aan je braadpan met pruimen en laat opnieuw zo'n 10 minuutjes, en af en toe roerend koken.2 kg geleisuiker
- Zet je vuur uit, en vul nu met behulp van een kleine soeplepel en een confituurtrechter je gesteriliseerde confituurpotten met je pruimenconfituur.
- Draai het deksel van de potten goed aan en draai ze onderteboven.
- Laat je confituur zo afkoelen tot kamertemperatuur. Zo sluit je de potten luchtdicht af.
- Je pruimenconfituur is klaar! Smakelijk!
RECEPT VIDEO
Notities
Zelf Pruimenconfituur maken.
Het is pruimenseizoen en onze pruimenboom in de tuin heeft ons dit jaar zoveel pruimen gegeven dat we ermee aan de slag gingen. Onze dochter Lins wou pruimenconfituur maken. Met de voorraad die we hebben, maken we genoeg confituur voor het hele najaar. De winter komen we door...:-) Leer met dit recept hoe je zelf heerlijke pruimenconfituur maakt op een eenvoudige manier. Perfect voor op brood of bij een kaasschotel.TIPS EN INFO :
- De pruimensoort die we voor onze confituur gebruiken is de 'Belle de Louvain'. Sappig en geel vruchtvlees en ze hebben een donkere paarsrode kleur wanneer ze rijp zijn. Lekker! Maar natuurlijk ben je vrij om eender welke pruimensoort te gebruiken.
- Het recept kan dienen voor allerhande pruimsoorten, maar ook met andere vruchten of fruit kan je met dezelfde ingrediënten en hoeveelheden aan de slag. Denk aan aardbeien, frambozen, bramen, abrikozen, rabarber, ... en ga zo maar door.
- Het basisrecept voor confituur is 1kg geleisuiker op 1kg fruit of vruchten.
- Geleisuiker (of confituursuiker) is eigenlijk gewone suiker waar 'pectine' aan toegevoegd is. Dit is een fantastisch natuurlijk ingrediënt dat een belangrijke rol speelt in de wereld van voeding en koken! Het is een soort complex koolhydraat, ook wel een "polysacharide" genoemd, dat voornamelijk in plantencellen wordt aangetroffen. Deze buitengewone stof heeft het vermogen om voedingsmiddelen te verdikken en te gelatineren, waardoor het een onmisbaar hulpmiddel is in talloze recepten en culinaire creaties. Ook om onze pruimenconfituur te maken is dit dus onmisbaar!
- In ons recept voor pruimenconfituur gebruiken we wat porto, kaneelstokken en wat limoenblaadjes als extra smaakmakers. Dit is geen must, en je kan makkelijk variëren indien je dit wenst. Een stukje steranijs, een kruidnagel, wat citroensap eronder mengen om de zoetigheid wat te breken. Het kan! Experimenteer, en zoek uit wat je lekker vindt.
- De porto gebruiken we enerzijds als smaakmaker in de pruimenconfituur, maar anderzijds ook om de pruimen een start te geven bij het opkoken. Wanneer je de pruimen zonder extra vloeistof gaat verwarmen in je braadpan zou het kunnen dat ze beginnen aan te zetten in je pan omdat ze niet snel genoeg hun eigen vocht afgeven. De scheut porto zal ervoor zorgen dat dit niet gebeurt.
- De alcohol in de porto zal volledig verdampen bij het koken dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je confituur alcohol bevat. Natuurlijk ben je vrij om een andere vloeistof toe te voegen, en dat hoeft zelfs niet alcoholisch te zijn. Denk aan simpelweg wat water of vruchtensap. Maar ook andere dranken kunnen. Zoek uit wat voor jou lekker smaakt!
- Wij zelf houden ervan als er nog echte stukjes pruim in onze pruimenconfituur zitten. Ook voor andere confituren is dit hetzelfde. Heb je dit nu niet graag, zet dan je staafmixer in je pot en mix je geheel grondig door. Zo zullen er geen grotere stukjes vruchtvlees meer in je confituur aanwezig zijn en het zal ook helpen om je confituur nog beter te laten opstijven. De keuze is aan jou!
Keukentools om pruimenconfituur te maken :
- BRAADPAN : Het gebruik van een goede braadpan bij het maken van confituur is van onschatbaar belang en kan jouw culinaire avontuur tot een waar genot maken! De pan biedt namelijk talloze voordelen die ervoor zorgen dat je confituur de perfecte textuur, smaak en consistentie krijgt, en je keuken gevuld wordt met de heerlijke geur van zelfgemaakte lekkernijen. Een goede braadpan zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de warmte wat essentieel is bij het koken van confituur. Dit omdat het helpt om alle ingrediënten op een consistente en gecontroleerde manier te verwarmen. Hierdoor kunnen de suikers en pectine in het fruit op de juiste manier reageren, wat resulteert in een smakelijke en goed gelatineerde confituur.
- Confituurpotten :
- Confituurtrechter : Een andere handige keukentool is een een confituurtrechter. Deze helpt je om makkelijk en zonder veel smossen je confituur in potjes te doen.
Hoe lang is pruimenconfituur houdbaar?
Indien je goed en proper gewerkt hebt en je confituurpotten zijn gesteriliseerd dan kan je zelfgemaakte confituur zeker een jaar tot langer bewaren. Doe dit wel liefst in een koele, donkere plek. Een kelder bijvoorbeeld is ideaal. Wij hebben dit helaas niet dus bewaren wij de confituur gewoon in de koelkast. En geloof me, daar staan ze geen jaar in...😄 Opgelet! Indien je pot eenmaal terug geopend is kan je hem natuurlijk niet meer zo lang bewaren! Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Pruimenconfituur
Serving Size
1 L
Amount per Serving
Calories
4326
% Daily Value*
Fat
3
g
5
%
Saturated Fat
0.2
g
1
%
Polyunsaturated Fat
0.4
g
Monounsaturated Fat
1
g
Sodium
1
mg
0
%
Potassium
1581
mg
45
%
Carbohydrates
1071
g
357
%
Fiber
15
g
63
%
Sugar
1054
g
1171
%
Protein
7
g
14
%
Vitamin A
3453
IU
69
%
Vitamin C
95
mg
115
%
Calcium
71
mg
7
%
Iron
2
mg
11
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.