Pruimenconfituur

Pruimenconfituur

Pruimenconfituur

Pruimenconfituur is gewoon super voor bij de boterham als ontbijt, maar ook als zoete toets in desserts of gebak is het een welgekomen smaakmaker. Of waarom niet als sidekick bij een kaasschotel? Lekker en niet moeilijk om te maken!
5 from 1 vote
Voorbereiding 25 minutes
Kooktijd 25 minutes
afkoel en stollingstijd 1 day
Totale tijd 1 day 50 minutes
Course Basisgerechten, cake en gebak, Klassiekers, Ontbijt, toppings
Cuisine Belgisch, Klassiekers, Vlaams
Servings 2 liter
Calories 4326 kcal

Ingrediënten
  

  • 2 kg pruimen
  • 20 cl rode porto
  • 2 stuks kaneelstok
  • 3 stuks limoenblaadjes
  • 2 kg geleisuiker

Instructies
 

  • We gaan pruimenconfituur maken.

Voorbereiding.

  • Zet een braadpan op het vuur gevuld met water en breng het aan de kook.
  • Dit dient om je confituurpotten te steriliseren. Werk zo proper mogelijk zodat de kans op bacteriegroei miniem is!
  • Wanneer het water in je braadpan kookt voeg je de confituurpotten toe aan het water en laat deze voor minimum 5 minuten in het kokende water. (Ook de deksels voegen we er even aan toe).
  • Haal dan de potten en de deksels uit het kokende water met een vleestang en laat ze uitlekken en opdrogen op een propere theedoek.

De pruimenconfituur.

  • Was 2 kg pruimen zodat ze proper zijn, ontpit ze en snijd ze in kleinere stukken.
    2 kg pruimen
  • Zet je braadpan op het vuur en voeg het vruchtvlees van de pruimen, 20 cl rode porto, 2 stuks kaneelstok en 3 stuks limoenblaadjes eraan toe. Breng dit zachtjes en af en toe roerend aan de kook.
    20 cl rode porto, 2 stuks kaneelstok, 3 stuks limoenblaadjes
  • Laat dit geheel nu voor zo'n 10 minuutjes zachtjes koken.
  • Haal dan de kaneelstokjes en de limoenblaadjes uit de braadpan.
  • Voeg dan 2 kg geleisuiker toe aan je braadpan met pruimen en laat opnieuw zo'n 10 minuutjes, en af en toe roerend koken.
    2 kg geleisuiker
  • Zet je vuur uit, en vul nu met behulp van een kleine soeplepel en een confituurtrechter je gesteriliseerde confituurpotten met je pruimenconfituur.
  • Draai het deksel van de potten goed aan en draai ze onderteboven.
  • Laat je confituur zo afkoelen tot kamertemperatuur. Zo sluit je de potten luchtdicht af.
  • Je pruimenconfituur is klaar! Smakelijk!

Video

YouTube video

Notities

Pruimenconfituur.

Het is pruimenseizoen en onze pruimenboom in de tuin heeft ons dit jaar zoveel pruimen gegeven dat we ermee aan de slag gingen. Onze dochter Lins wou pruimenconfituur maken. Met de voorraad die we hebben, maken we genoeg confituur voor het hele najaar. De winter komen we door...:-)

TIPS EN INFO : 

  • De pruimensoort die we voor onze confituur gebruiken is de 'Belle de Louvain'. Sappig en geel vruchtvlees en ze hebben een donkere paarsrode kleur wanneer ze rijp zijn. Lekker! Maar natuurlijk ben je vrij om eender welke pruimensoort te gebruiken.
  • Het recept kan dienen voor allerhande pruimsoorten, maar ook met andere vruchten of fruit kan je met dezelfde ingrediënten en hoeveelheden aan de slag. Denk aan aardbeien, frambozen, bramen, abrikozen, rabarber, ... en ga zo maar door.
  • Het gebruik van een goede braadpan bij het maken van confituur is van onschatbaar belang en kan jouw culinaire avontuur tot een waar genot maken! De pan biedt namelijk talloze voordelen die ervoor zorgen dat je confituur de perfecte textuur, smaak en consistentie krijgt, en je keuken gevuld wordt met de heerlijke geur van zelfgemaakte lekkernijen. Een goede braadpan zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de warmte wat essentieel is bij het koken van confituur. Dit omdat het helpt om alle ingrediënten op een consistente en gecontroleerde manier te verwarmen. Hierdoor kunnen de suikers en pectine in het fruit op de juiste manier reageren, wat resulteert in een smakelijke en goed gelatineerde confituur.
  • De pan die wij gebruiken is deze van BK, topmateriaal en indien je deze gebruikt op de juiste manier heb je er jarenlang plezier van! 
  • braadpan bk
    braadpan bk
  • Het basisrecept voor confituur is 1kg geleisuiker op 1kg fruit of vruchten.
  • Geleisuiker (of confituursuiker) is eigenlijk gewone suiker waar 'pectine' aan toegevoegd is. Dit is een fantastisch natuurlijk ingrediënt dat een belangrijke rol speelt in de wereld van voeding en koken! Het is een soort complex koolhydraat, ook wel een "polysacharide" genoemd, dat voornamelijk in plantencellen wordt aangetroffen. Deze buitengewone stof heeft het vermogen om voedingsmiddelen te verdikken en te gelatineren, waardoor het een onmisbaar hulpmiddel is in talloze recepten en culinaire creaties. Ook om onze pruimenconfituur te maken is dit dus onmisbaar!
  • In ons recept voor pruimenconfituur gebruiken we wat porto, kaneelstokken en wat limoenblaadjes als extra smaakmakers. Dit is geen must, en je kan makkelijk variëren indien je dit wenst. Een stukje steranijs, een kruidnagel, wat citroensap eronder mengen om de zoetigheid wat te breken. Het kan! Experimenteer, en zoek uit wat je lekker vindt.
  • Limoenblaadjes
    Limoenblaadjes
  • De porto gebruiken we enerzijds als smaakmaker in de pruimenconfituur, maar anderzijds ook om de pruimen een start te geven bij het opkoken. Wanneer je de pruimen zonder extra vloeistof gaat verwarmen in je braadpan zou het kunnen dat ze beginnen aan te zetten in je pan omdat ze niet snel genoeg hun eigen vocht afgeven. De scheut porto zal ervoor zorgen dat dit niet gebeurt.
  • De alcohol in de porto zal volledig verdampen bij het koken dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je confituur alcohol bevat. Natuurlijk ben je vrij om een andere vloeistof toe te voegen, en dat hoeft zelfs niet alcoholisch te zijn. Denk aan simpelweg wat water of vruchtensap. Maar ook andere dranken kunnen. Zoek uit wat voor jou lekker smaakt!
  • Wat je absoluut niet over het hoofd mag zien bij het maken van de confituur is het steriliseren van je confituurpotten! Zorg voor potjes die je makkelijk en goed kan afsluiten, liefst zelfs met een schroefdeksel. Indien je de potten niet steriel zou maken bestaat de kans dat er bacteriegroei in je potten komt waardoor je pruimenconfituur zal schimmelen. Dan is hij helaas goed voor de vuilnisbak en is al je werk voor niets geweest. Dat is zonde! Neem 15 minuutjes tijd, en zorg voor propere potjes! 
  • Confituurpotten
    Confituurpotten
  • Een andere handige keukentool is een een confituurtrechter. Deze helpt je om makkelijk en zonder veel smossen je confituur in potjes te doen.
  • confituurtrechter
    confituurtrechter
  • Wij zelf houden ervan als er nog echte stukjes pruim in onze pruimenconfituur zitten. Ook voor andere confituren is dit hetzelfde. Heb je dit nu niet graag, zet dan je staafmixer in je pot en mix je geheel grondig door. Zo zullen er geen grotere stukjes vruchtvlees meer in je confituur aanwezig zijn en het zal ook helpen om je confituur nog beter te laten opstijven. De keuze is aan jou!

Hoe lang is pruimenconfituur houdbaar?

Indien je goed en proper gewerkt hebt en je confituurpotten zijn gesteriliseerd dan kan je zelfgemaakte confituur zeker een jaar tot langer bewaren. Doe dit wel liefst in een koele, donkere plek. Een kelder bijvoorbeeld is ideaal. Wij hebben dit helaas niet dus bewaren wij de confituur gewoon in de koelkast. En geloof me, daar staan ze geen jaar in...😄
Opgelet! Indien je pot eenmaal terug geopend is kan je hem natuurlijk niet meer zo lang bewaren!
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, FacebookPinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Pruimenconfituur is absoluut niet zo moeilijk om te maken! Probeer het een keer!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Pruimenconfituur
Serving Size
 
1 L
Amount per Serving
Calories
4326
% Daily Value*
Fat
 
3
g
5
%
Saturated Fat
 
0.2
g
1
%
Polyunsaturated Fat
 
0.4
g
Monounsaturated Fat
 
1
g
Sodium
 
1
mg
0
%
Potassium
 
1581
mg
45
%
Carbohydrates
 
1071
g
357
%
Fiber
 
15
g
63
%
Sugar
 
1054
g
1171
%
Protein
 
7
g
14
%
Vitamin A
 
3453
IU
69
%
Vitamin C
 
95
mg
115
%
Calcium
 
71
mg
7
%
Iron
 
2
mg
11
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword pruimenconfituur, pruimenconfituur maken, pruimenconfituur recept
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen mij bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen.

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!
1
Share to...