Pasta al ragu
Ontdek 'Pasta al ragu' zoals wij het bij Liliesfood thuis maken: verse pasta met een rijke ragu, bereid met onze eigen "sofrito".
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
Voor de sofrito.
- 1 el olijfolie
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 dikke wortel
- 1 rode paprika
- 1 busseltje lente-ui
- 20 cl droge witte wijn
Voor de ragu.
Afwerking.
- 1 takje basilicum
- 20 gr Parmezaanse Kaas
Instructies
- We maken zelf "pasta al ragu"!
Maak je pastadeeg.
- Stort de bloem uit op je werkblad en maak een kuiltje.
- Voeg de eieren en de eidooier er aan toe.
- Werk de eieren onder de bloem, eerst met een vork, daarna met je hand.
- Kneed het deeg gedurende 5-7 minuten tot het zacht en kneedbaar is.
- Dek je bol deeg af met een vochtige doek en Laat het deeg 10 minuten rusten.
Bak het vlees aan.
- Verwarm een koekenpan op je vuur en voeg olijfolie toe.
- Brokkel een bouillonblokje in de olie en bak hierin je gehakt aan.
- Prak je gehakt zodat het 'rul' wordt en voeg de oregano eraan toe.
- Bak het geheel goudbruin, en doe het vlees dan even appart.
Bereid de Sofrito voor.
- Maak de ui proper en versnijd hem in kleine blokjes.
- Doe hetzelfde met de knoflook, paprika en lente-ui.
- Tip : Wanneer je knoflook fijn snijd of plet op een snijplank, voeg dan wat zout eraan toe. Dit zal er voor zorgen dat de looksmaak en geur niet zo fel in je plank trekken.
Pastadeeg - Deel 2.
- Kneed dan eerst het pastadeeg nogmaals zo'n 5 tot 7 minuten goed door.
- Dek het opnieuw af (of wikkel het in huishoudfolie) en laat het opnieuw minstens 30 minuten rusten.
Maak je ragu.
- Gebruik de pan waarin je het vlees hebt aangebakken. Zet ze terug op het vuur, warm ze op en voeg opnieuw 1 el olijfolie toe.
- Roer alvast eens met een spatel door je aanbaksel, en voeg dan de gesnipperde ui, knoflook en wortel toe.
- Bak dit op een zacht vuur even aan. Laat stoven.
- Voeg dan de paprika en lente-ui toe, meng alles onder elkaar en laat je sofrito stoven op een zacht vuurtje.
- Wanneer je sofrito aangestoofd is blus je het met de droge witte wijn.
- Meng alles goed door met een spatel en laat de wijn goed inkoken.
- Snijd je trostomaatjes in blokjes en voeg ze toe aan de pan.
- Meng, en voeg san marzano tomaten (uit blik) en de passata toe.
- Meng en laat op een zacht vuur even sudderen.
- Neem dan je braadpan, voeg je gebakken gehakt toe aan de pan gevolgd door de sofrito uit je pan.
- Doe wat water in de pan en kook dit even op. Zo gaat er niets van smaak verloren. Voeg dit dan toe aan je braadpan.
- Spoel met de rest van het water je tomatenblik en passataflesje uit en voeg dit eveneens toe aan de braadpan.
- Zet je braadpan op een matig vuur, meng alles goed door elkaar met een spatel.
- Voeg ook de oregano toe aan de pan en meng.
- Breng de ragu dan aan de kook, kruid bij met wat peper en wat zout, zet je vuur lager en laat je ragu minstens een uur tot anderhalf uur op een heel zacht vuur sudderen.
- Dan is je ragu klaar.
Pastadeeg - Deel 3.
- Neem je bol pastadeeg en bestrooi hem met wat bloem.
- Kneed het deeg nog 1 keer goed door, verdeel het in 2 en rol het gedeeltelijk al uit met een deegrol.
- Neem je pastamachine bij de hand en rol het deeg uit door je pastamachine.
- Gebruik het hulpstuk om je pastadeeg te versnijden. In dit recept maken we spaghetti, maar je kan dit natuurlijk aanpassen aan je eigen voorkeur.
- Bestrooi je versneden pasta met wat bloem zodat hij niet aan elkaar kleeft.
Pasta al ragu maken.
- Zet een kookpot of pastakoker op je vuur, met ruim voldoende water, en breng aan de kook.
- Voeg zout toe aan je water net voordat je de pasta gaat koken.
- Zet een grote koekenpan op je vuur en voeg wat ragu toe naargelang je nodig hebt. Warm dit opnieuw op.
- Kook je verse pasta beetgaar (opgelet! naargelang hoe dik je de pasta gemaakt hebt, maar meestal is een minuut of 2 koken voldoende!)
- Hevel de pasta dan over met een pastatang naar je pan met de ragu.
- Meng het geheel grondig onder elkaar en voeg een kleine hoeveelheid van het kookwater van je pasta toe.(Dit maakt het smeuïger en zal helpen om de saus aan je pasta te binden.)
- Serveer op een voorverwarmd pastabord. Garneer met een basilicumblaadje en voeg wat vers geraspte parmezaanse kaas toe.
- Je Pasta al ragu is klaar! Smakelijk!
RECEPT VIDEO
Notities
Pasta al ragu.
Deze klassieker brengt niet alleen je keuken tot leven met de geur van kruiden en verse ingrediënten, maar biedt ook een perfecte kans om de kunst van het pastamaken te ontdekken. Van het zorgvuldig snijden van de groenten voor de sofrito tot het langzaam laten sudderen van de ragu, elke stap in dit recept is een viering van smaak. Volg ons recept, kook met ons mee en ontdek waarom 'Pasta al ragu' een favoriet blijft in vele huishoudens.Wat is een Sofrito?
Sofrito, een fundament van de Italiaanse keuken, is een aromatische mix van fijngesneden groenten zoals ui, wortel en selderij. Deze ingrediënten worden zachtjes gefruit in olijfolie tot ze goudbruin zijn, wat als smaakbasis dient voor tal van gerechten. In Italië is sofrito essentieel voor het ontwikkelen van diepe, rijke smaken in sauzen, stoofschotels en soepen.INFO EN TIPS :
- Om zelf je pastadeeg te maken heb je vele variaties. Zelfs in onze recepten kan je verschillen terugvinden. Dit recept geeft je een basisdeeg waaraan je desgewenst zelf nog ingrediënten aan kan toevoegen. Denk hierbij aan olijfolie, water, zout, kleurstof, ...
- Natuurlijk kan je ook gedroogde pasta gebruiken, de werkwijze voor de ragu blijft hetzelfde.
- Belangrijk is om het deeg tussendoor af en toe te laten rusten (zoals aangegeven). Dit om de gluten in het deeg hun werk te laten doen.
- Maak ook gebruik van de juiste bloem! Typo "OO"! Wil je meer weten over pastadeeg? Een diepere inkijk?
-
Pasta Maken: Een Complete Gids voor Zelfgemaakt Pastadeeg.Ooit wel eens gedacht om zelf pasta te maken? Weet je niet waar te beginnen? In deze gids laten we je zien hoe je vers en zelfgemaakt pastadeeg kan maken met slechts twee ingrediënten: bloem en eieren. Het is een basisdeeg voor alle pastasoorten!
- In het recept en video gebruiken we bosui ipv selder voor de sofrito. Gebruik gerust selder indien je dit wenst, maar weet dat die sofrito aanpasbaar is naar je eigen goeddunken en wat je in voorraad hebt. Koken is en blijft experimenteren en dingen gebruiken die je voor handen hebt. Exacte wetenschap bestaat niet in onze filosofie.
Keukentools voor pasta al ragu.
In deze rubriek willen we je steeds meegeven welke keukentools we zelf gebruiken om het recept te maken. Keukenmateriaal waarvan we zelf tevreden zijn en ook dagdagelijks gebruiken om onze gerechten te maken. Ook voor onze pasta al ragu is dit niet anders.Pastamachine.
Om je eigen pasta te maken heb je uiteindelijk niet veel nodig, en indien je wil kan je alles handmatig maken. Ook je pastadeeg uitrollen en versnijden kan best met een deegrol en een mes. Maar veel handiger is natuurlijk een Pasta machine. Je hebt ze volautomatisch en handmatig. Wij hier bij Liliesfood zweren bij onze Marcato Atlas. Deze pasta machine is onze alleskunner en is naar onze mening het beste op de markt. Meerdere machines van verschillende merken zijn hier de revue gepasseerd maar de Atlas 150 spant de kroon. Deze machine rolt beter, snijd beter, het is een plezier om mee te werken. Dus moest je nog op zoek zijn naar een handmatige pastamachine dan kunnen we je deze absoluut aanraden!Braadpan.
Ook een degelijke braadpan is onontbeerlijk in je keuken. Hier gebruiken we hem om onze ragu zachtjes te laten sudderen op het vuur om zo tot een heerlijke saus te komen die de pasta perfect omhuld. Een braadpan is hiervoor geen overbodige luxe. Sauzen, soepen, stoofschotels... Koken vraagt ook om het juiste materiaal. Al geruime tijd gebruiken wij de braadpan van BK. Dit kan je wel merken in onze video's. De braadpan wordt meerdere malen per week gebruikt, en is na enkele jaren nog steeds in topconditie! Deze braadpan is top, en moest je nog op zoek zijn, dan kunnen we ze ook enkel maar aanraden. Dit hoeft trouwnes geen grote hap uit je budget te kosten. Topmateriaal! Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Pasta al ragu
Serving Size
1 portie
Amount per Serving
Calories
954
% Daily Value*
Fat
44
g
68
%
Saturated Fat
11
g
69
%
Trans Fat
0.02
g
Polyunsaturated Fat
6
g
Monounsaturated Fat
23
g
Cholesterol
282
mg
94
%
Sodium
772
mg
34
%
Potassium
1866
mg
53
%
Carbohydrates
110
g
37
%
Fiber
20
g
83
%
Sugar
20
g
22
%
Protein
39
g
78
%
Vitamin A
2779
IU
56
%
Vitamin C
88
mg
107
%
Calcium
321
mg
32
%
Iron
12
mg
67
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.