Hartige taart deeg - Deeg voor quiche
Als je net zoals wij wel eens graag een hartige taart of quiche bakt, dan mag een basisrecept absoluut niet ontbreken in je repertoire. Een heerlijk krokant deeg maakt je hartige taart of quiche nog lekkerder.
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
- 310 gr patisseriebloem (pastry flour)
- snuifje zout (salt)
- 75 gr water
- 190 gr roomboter (cream butter) Zacht! Op kamertemperatuur!
Instructies
- Stort 310gr patisseriebloem op je werkblad.310 gr patisseriebloem (pastry flour)
- Neem je deegschraper, zet hem in het midden van je bloem, draai rond zodat je een kuiltje creëert in je bloem.
- Voeg een snuifje zout toe.snuifje zout (salt)
- Giet 75gr water in het kuiltje.75 gr water
- Werk nu zachtjes het water onder de bloem.
- Van het moment dat je een deeg begint te krijgen ga je 190gr zachte roomboter toevoegen aan je deeg.190 gr roomboter (cream butter)
- Kneed het geheel héél goed door!
- Je deeg is klaar van het moment dat al je bloem op je werkblad vermengd is, en je een mooie gladde bol hebt. Je deeg moet soepel zijn.
- Leg het hartige taart deeg nu even in een mengkom en dek het af met wat huishoudfolie.
- Laat het even rusten op kamertemperatuur.
- Je hartige taart of quichedeeg is nu klaar voor verdere verwerking.
Video
Notities
Hartige taart deeg of quichedeeg.
Dit basisrecept voor een hartige taart deeg of quichedeeg heb je echt snel gemaakt en het smaakt vooral een stuk lekkerder dan de kant-en-klare variant uit de winkel!
INFO EN TIPS :
- Dit deeg dient als basis voor allerlei hartige taarten en quiches. De meest bekende hartige taart of quiche is de klassieker "Quiche Lorraine".
- Het deeg kan evenwel ook gebruikt worden voor appeltaart, bananentaart of andere zoeter gebak.
- Belangrijk is wel dat je de hartige taart bodem of quichebodem altijd eerst blind afbakt. Dit wil zeggen dat je je taartvorm bekleed met het deeg, voorziet van een vel bakpapier, en dan onder het gewicht van bakparels 25 tot 30minuten gaat afbakken in een oven van 180°C.
- Bakparels zijn een enorm handig hulpmiddel voor het blind afbakken van taartbodems. Het zorgt voor het juiste gewicht en druk op je taartbodem zodat deze niet gaat rijzen. Ook om bladerdeeg of de voorgemaakte degen (die je in de supermarkt kan vinden), zoals kruimeldeeg, kan je met deze bakparels juist en op een makkelijke manier blind afbakken.

- Je kan het hartige taart deeg of quichedeeg tot maximum een week, indien goed ingepakt en afgesloten met huishoudfolie, in je koelkast bewaren. Invriezen kan ook tot een 3tal maanden.
- Een véél voorkomend probleem is dat je een te natte of niet gare taartbodem krijgt. Dit kan je voorkomen door het blind afbakken (zoals hierboven omschreven). Indien het echt niet lukt dan kan je het oplossen door de bovenkant van de quiche of taart af te dekken en dan zo ver mogelijk onderin je oven op een dichte bakplaat te zetten (dat geleidt de warmte). Na de volledige baktijd uit het recept, haal je de volledige vorm van de quiche af en bak je de quiche nogmaals 10 – 15 minuten zodat zowel de bodem als de bovenkant mooi bruin gebakken zijn.
- En ja, dit hartige taart deeg wordt gemaakt zonder ei! (Die vraag krijgen we nog wel eens..)


Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Hartige taart deeg - Deeg voor quiche
Serving Size
1 taartvorm
Amount per Serving
Calories
1208
% Daily Value*
Fat
81
g
125
%
Saturated Fat
49
g
306
%
Trans Fat
3
g
Polyunsaturated Fat
5
g
Monounsaturated Fat
20
g
Cholesterol
204
mg
68
%
Sodium
15
mg
1
%
Potassium
585
mg
17
%
Carbohydrates
112
g
37
%
Fiber
17
g
71
%
Sugar
1
g
1
%
Protein
21
g
42
%
Vitamin A
2388
IU
48
%
Calcium
77
mg
8
%
Iron
6
mg
33
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen mij bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen.