Guacamole

Guacamole maken

Guacamole

LiliesfoodLiliesfood
Guacamole! Ons recept geeft je de ultieme Mexicaanse avocado dip! Makkelijk om te maken, zeer smaakvol, romig van structuur en toepasbaar in verschillende gerechten.
5 from 1 vote
Voorbereiding 15 minutes
Kooktijd 5 minutes
Totale tijd 20 minutes
Course amuse, Bijgerechten, Hapjes, amuses en bites, Snacks
Cuisine dips, Sauzen, Tex - Mex
Servings 6 personen
Calories 7 kcal

Ingrediënten
 
 

  • 3 stuks avocado's rijp!
  • 1 limoen
  • 1 sjalot
  • 2 el koriander fijn gesneden
  • 3 stuks romatomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 jalapeñopeper
  • wat zout naar smaak

Optioneel

Instructies
 

  • We gaan zelf guacamole maken!
  • Snijd de avocado's doormidden, verwijder de zaadjes en schep het vruchtvlees in een mengkom.
    3 stuks avocado's
  • Pureer de avocado's met een vork tot je de gewenste consistentie hebt bereikt.
  • Pers je limoen uit met een citruspers en roer het limoensap door je avocadopuree.
    1 limoen
  • Kruid met wat zout naar smaak. Proef!
    wat zout
  • Ontvel je tomaten door ze kort te branden op je vuur. Je kan ook een bunsenbrander gebruiken hiervoor, of doe het op de klassieke manier om 'tomates-concassees' te maken.
    3 stuks romatomaten
  • Het komt er op neer om je tomaten te ontvellen, de pitjes te verwijderen en het vruchtvlees in blokjes te snijden. Voeg de tomatenblokjes bij de guacamole.
  • Pel en snipper je salot. Voeg deze ook bij in je mengkom.
    1 sjalot
  • Ontdoe je jalapeñopeper van het steeltje en verwijder de zaadlijsten. Snijd hem daarna ook in fijne blokjes en voeg het toe aan het geheel.
    1 jalapeñopeper
  • Pel 2 teentjes knoflook en rasp deze boven je mengkom. (Je kan hem ook fijnsnijden of een knoflookpers gebruiken indien je dat wenst.)
    2 teentjes knoflook
  • Versnijd dan je verse koriander fijn en voeg deze ook toe aan je mengkom. (een 2 el zijn voldoende)
    2 el koriander
  • Roer voorzichtig met een spatel de guacamole onder elkaar.
  • Proef en pas indien nodig de smaak aan door meer zout of limoensap toe te voegen.
  • Mag het wat pittiger zijn? Dan kan je optinoeel een snufje cayennepeper extra toevoegen.
    1 snufje cayennepeper
  • Et voila! Je guacamole is klaar!
  • Serveer met je favoriete nacho's, tortillachips, of gebruik het als smaakmaker bij grillgerechten. Smakelijk!

RECEPT VIDEO

YouTube video

Notities

Guacamole.

Guacamole is een ware parel in de wereld van culinaire veelzijdigheid. Het is een hoofdbestanddeel van de Mexicaanse keuken, maar het aanpassingsvermogen kent geen grenzen. Je kunt het gebruiken als dip, als topping of zelfs als smaakmaker.
Vanuit gezondheidsperspectief is guacamole een superster. Avocado, het belangrijkste ingrediënt, zit boordevol gezonde, enkelvoudig onverzadigde vetten, vezels en essentiële vitamines en mineralen. Bovendien is het een bron van kalium, dat kan helpen de bloeddruk op peil te houden. 
Guacamole maken is heel eenvoudig. De schoonheid ligt in de eenvoud, waardoor je creatief aan de slag kunt met je eigen variaties.

Hoe lang hou je guacamole goed?

Naar onze mening is het best om guacamole niet te lang op voorhand te maken, en hem ook dadelijk te consumeren. 
De grootste vijand is lucht, waardoor er oxidatie ontstaat. Dit tast de smaak aan en zal verkleuring brengen. Wil je de guacamole toch bewaren, dan doe je hem best in een luchtdichte bewaardoos, maar hou hem zker niet langer dan 2 dagen in je koelkast. In de vriezer kan je hemtot een maand of twee bewaren, maar opnieuw, dit zal de smaak en consistentie niet ten goede komen 
bewaarpotjes
bewaarpotjes
Guacamole maken is uiteindelijk niet zo moeilijk en vergt helemaal niet zoveel tijd. Maak hem dus best gewoon vers en gebruik hem onmiddellijk.

INFO EN TIPS :

  • Dit guacamole recept is zeer eenvoudig. Daarom staat of valt je bereiding door het gebruik van verse, kwalitatieve ingrediënten! Let hier op, want het is allesbepalend voor je eindresultaat! 
  • Het limoensap voegt niet enkel smaak toe, maar helpt ook verkleuring te voorkomen.
  • Standaard zit er geen jalapeñopeper in het gerecht, maar wij houden ervan om hem toe te voegen. Dit geeft extra pit aan de guacamole waardoor hij voor ons nog beter wordt. Hou je hier niet van, of serveer je het ook aan kinderen, laat de peper dan gewoon weg uit het recept.
  • We categoriseren guacamole onder 'dips'. Net zoals salsa, hummus of tappenade is dit heerlijk om gewoon te eten met nacho's, breadsticks of zelfgemaakte chips van zoete aardappel.
  • Maar vergis je niet, ook als begeleiding bij allerlei grillgerechten of zelfs als vulling kan dit gerecht een heuse meerwaarde of aanvulling zijn.
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Guacamole! Romig, veelzijdig en zelfgemaakt vooral lekker! Proberen maar!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Guacamole
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
7
% Daily Value*
Fat
 
0.1
g
0
%
Saturated Fat
 
0.02
g
0
%
Polyunsaturated Fat
 
0.04
g
Monounsaturated Fat
 
0.1
g
Sodium
 
43
mg
2
%
Potassium
 
34
mg
1
%
Carbohydrates
 
2
g
1
%
Fiber
 
0.3
g
1
%
Sugar
 
1
g
1
%
Protein
 
0.2
g
0
%
Vitamin A
 
129
IU
3
%
Vitamin C
 
2
mg
2
%
Calcium
 
4
mg
0
%
Iron
 
0.1
mg
1
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword guacamole, guacamole maken, guacamole recept
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
3
Share to...