gin fizz

Gin Fizz

gin fizz

Gin Fizz is een cock­tail gemaakt met gin, sui­ker­si­roop, citroen­sap, en bruis­wa­ter. Hij is heel her­ken­baar door de schui­mi­ge top­kraag die ver­kre­gen wordt door eiwit te gebruiken. 
5 from 1 vote
Prep Time 5 mins
Cook Time 0 mins
Total Time 5 mins
Cour­se dran­ken, Drinks
Cui­si­ne Cock­tails
Ser­vings 1 cock­tail
Calo­ries 198 kcal

Ingrediënten
 
 

  • 50 ml gin naar keu­ze
  • 20 ml citroen­sap vers geperst
  • 15 ml sui­ker­si­roop
  • 1 eiwit
  • wat gecrus­hed ijs
  • Soda­wa­ter (of Bruis­wa­ter) naar keu­ze of zelf gemaakt met een sodastream
  • 1 schijf­je citroen als gar­ne­ring
  • wat munt­blaad­jes als gar­ne­ring

Instructies
 

  • We maken een gin fizz cocktail!
  • Doe de gin, het citroen­sap, de sui­ker­si­roop en het eiwit in een cock­tail­sha­ker.
    50 ml gin, 20 ml citroen­sap, 15 ml sui­ker­si­roop, 1 eiwit
  • Schud krach­tig gedu­ren­de 15 seconden.
  • Vul de sha­ker met ijs en sha­ke opnieuw 30 secon­den tot het geheel koud is.
    wat gecrus­hed ijs
  • Zeef de drank in een tum­bler glas.
  • Vul aan met soda­wa­ter. Het eiwit­schuim zal zich dan boven­op vormen.
    Soda­wa­ter (of Bruiswater)
  • Gar­neer des­ge­wenst met een schijf­je ver­se of gedroog­de citroen en een muntblaadje.
    1 schijf­je citroen
  • Je gin fizz is klaar! Ser­veer onmiddellijk!

Notities

Gin Fizz

De Gin Fizz is een klas­sie­ke cock­tail op basis van gin, citroen, sui­ker­si­roop en soda­wa­ter. Het eer­ste gedruk­te recept voor een gin fizz stond in een cock­tail­boek uit 1876, en de drank steeg naar gro­te popu­la­ri­teit van­af de jaren 1900. Het is een zure cock­tail met citrus­vruch­ten, likeur en zoet­stof. Een eiwit is de magie ach­ter die klas­sie­ke schuimlaag!

De cock­tail wordt bereid door gin, citroen­sap en zoe­te siroop met ijs te sha­ken. Wan­neer hij in een glas wordt gezeefd, wordt hij over­go­ten met spuit­wa­ter, dat voor een brui­send effect zorgt, van­daar de “fizz” in zijn naam. De drank lijkt sterk op een ‘Tom Col­lins’, een cock­tail die tra­di­ti­o­neel wordt gemaakt met een iets zoe­te­re gin, “Old Tom” genaamd.
Er zijn ver­schil­len­de ver­sies van Gin Fizz, en som­mi­ge van de popu­lair­ste vari­an­ten bevat­ten eiwit in de berei­ding, zoals Sil­ver Fizz, Gol­den Fizz en Roy­al Fizz. Onge­acht de vari­ë­tei­ten, wordt de cock­tail meest­al met ijs geser­veerd in een Tum­bler glas, gegar­neerd met een schijf­je citroen en een muntblaadje.
tumbler glas
tum­bler glas
Ook is het mak­ke­lijk om je eigen ver­sie van een gin fizz te maken door hem af te wer­ken met wat ande­re bota­ni­cals. Hibis­cus bij­voor­beeld, of gedroog­de sinaasappel…mogelijkheden genoeg!
botanicals cocktail-mocktail afwerking
bota­ni­cals cock­tail-mock­tail afwerking

Maak je eigen bruiswater

Natuur­lijk kun je bruis­wa­ter kopen voor een Gin Fizz. Maar je kunt het ook thuis maken! Om je eigen bruis­wa­ter te maken, gebruik je een SodaStream.
sodastream
sodastream

De truc voor de schuimtopping op een ginn fizz: een droge shake!

Hoe werkt het alle­maal? Bar­man­nen voe­gen al sinds de jaren 1860 eiwit­ten toe aan cock­tails om twee rede­nen: het geeft een schui­mi­ge tex­tuur aan het opper­vlak van de drank, en geeft elke slok een romi­ge rij­ke smaak. De mees­te drank­jes wor­den samen met ijs in een cock­tail­sha­ker geschud. Maar in deze Gin Fizz doe je wat een Dry Sha­ke wordt genoemd.
Dit is hoe het werkt:
Schud de ingre­di­ën­ten van de drank eerst zon­der ijs. Zo kan het eiwit in het ei schuim gaan vor­men, in plaats van te wor­den ver­dund door het ijs.
Voeg dan ijs toe en sha­ke opnieuw. Hier­door koelt de drank af en wordt het schuim ster­ker. Giet het in het glas en je krijgt een dik­ke, wit­te schuimlaag.
Schol!
Onze recep­ten­bun­del wer­den moge­lijk gemaakt door soft­wa­re van Boot­strap­ped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Boot­strap­ped Ventures
 
Heb je dit recept zelf gepro­beerd? Of heb je een vraag of opmer­king over het recept? Laat dan een reac­tie ach­ter hieronder! 
Deel het gerust op je soci­al media en tag ons!.
Mis­schien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abon­neer je op onze nieuws­brief en volg ons op you­tu­be, Tik­Tok, FacebookPin­te­rest en Inst­agram voor alle laat­ste updates.
Gin fizz…een klassieker!

Voedingswaarde :

Nutri­ti­on Facts
gin fizz
Ser­ving Size
 
1 cock­tail
Amount per Serving
Calo­ries
198
% Dai­ly Value*
Fat
 
0.1
g
0
%
Satu­ra­ted Fat
 
0.01
g
0
%
Polyun­sa­tu­ra­ted Fat
 
0.01
g
Sodi­um
 
63
mg
3
%
Pot­as­si­um
 
94
mg
3
%
Car­bo­hy­dra­tes
 
18
g
6
%
Fiber
 
1
g
4
%
Sugar
 
17
g
19
%
Pro­tein
 
3
g
6
%
Vita­min A
 
4
IU
0
%
Vita­min C
 
16
mg
19
%
Cal­ci­um
 
14
mg
1
%
Iron
 
1
mg
6
%
* Per­cent Dai­ly Valu­es are based on a 2000 calo­rie diet.
Key­word gin fizz, gin fizz cocktail
Dit recept delen op facebook?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept delen op Inst­agram?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept gepro­beerd?Laat ons weten hoe het was! 

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!