Gelakte zalm met boter, honing en look.

gelakte zalm met boter, honing en look

Gelakte zalm met boter, honing en look.

Zalm­fi­lets gebak­ken in ‘gebruin­de’ boter (beur­re noi­set­te) met knof­look en honing. Door de zalm af te gril­len in de oven krijg je een heer­lijk geka­ra­me­li­seer­de laag. Een lak, als het ware! Lekker! 
5 from 1 vote
Prep Time 5 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 20 mins
Cour­se Vis­ge­rech­ten
Cui­si­ne Vis­ge­rech­ten
Ser­vings 4 per­so­nen
Calo­ries 416 kcal

Ingrediënten
  

INGREDIENTEN

  • 4 el room­bo­ter
  • 4 el honing (van goe­de kwaliteit!)
  • 3 teen­tjes knof­look fijn­ge­hakt (of door de look­pers gehaald)
  • 2 el citroen­sap vers geperst (of sap van een hal­ve citroen)
  • 4 zalm­fi­lets 200 tot 250 gram elk, zon­der vel
  • 4 Citroen­part­jes om te serveren
  • Zout naar smaak
  • peper naar smaak
  • wat peter­se­lie gesnip­perd (als afwer­king) — bies­look kan ook.

Instructies
 

INSTRUCTIES

  • Zet een oven­roos­ter op onge­veer 8 cen­ti­me­ter afstand van het gril­lele­ment in uw oven.
  • Ver­warm uw oven voor op de grill­stand op 210°C.
  • Doe de boter in een giet­ij­ze­ren koe­ken­pan (of een oven­vas­te koe­ken­pan als je geen koe­ken­pan hebt).
    4 el roomboter
  • Laat de boter op een matig vuur smel­ten, al roe­rend en af en toe draai­end, gedu­ren­de onge­veer 3 minu­ten, of tot het schuim bezinkt.
  • De boter zal goud­bruin begin­nen te kleu­ren en krijgt een noot­ach­ti­ge geur. In klas­sie­ke Fran­se keu­ken­ter­men noe­men we dit ‘beur­re noisette’.
  • Giet de honing erbij en laat deze oplos­sen in de boter.
    4 el honing
  • Voeg ver­vol­gens de knof­look toe en bak deze onge­veer 1 minuut tot je hem begint te ruiken.
    3 teen­tjes knoflook
  • Voeg het citroen­sap toe en roer goed om alle sma­ken te combineren.
    2 el citroensap
  • Voeg de zalm­fi­lets toe aan de boter in de pan.
    4 zalm­fi­lets
  • Bak de filets gedu­ren­de een 3 tal minu­ten of tot ze wat kleu­ren, ter­wijl je de boven­kant bedruipt met het braad­vocht uit de pan.
  • Leg de part­jes citroen rond de zalm.
    4 Citroen­part­jes
  • Breng op smaak met zout en peper.
    Zout, peper
  • Zet de pan dan in de oven om nog 5 tot 6 minu­ten te grillen.
  • Hou de zalm in de gaten! De boven­kant van de zalm moet mooi gebla­kerd zijn, gekorst, maar niet verbrand.
  • Haal dan de pan uit de oven en bedruip de zalm­fi­lets nog eens met de boter­saus uit de pan, en bestrooi met wat gesnip­per­de peterselie.
    wat peter­se­lie
  • Je gelak­te zalm met boter, honing en look is klaar!
  • Ser­veer met gestoom­de groen­ten, over gestoom­de rijst of met een sala­de en wat brood.
  • Sma­ke­lijk!

Notities

Gelakte zalm met boter, honing en look.

Dit zalm­ge­recht is oh zo lek­ker! De com­bi­na­tie van sma­ken is heer­lijk! Snel klaar en met onze stap voor stap instruc­ties lukt het je vast en zeker om dit op tafel te zetten.


INFO EN TIPS:

    • Opge­let! Indien je dit voor de eer­ste maal doet kan het een beet­je tric­ky zijn. De kunst bestaat er voor­al in om je boter niet te laten ver­bran­den! Moest je nu toch mer­ken dat indien je het gerecht maakt en je boter te ver is, begin dan opnieuw want je hele gerecht zal voor de vuil­nis­bak zijn indien je ver­der gaat.
    • De smaak die je ver­krijgt is appart maar oh zo lek­ker!!! Gebruin­de boter, in com­bi­na­tie met de honing, look en citroen is sim­pel maar magisch!
    • De eer­ste en belang­rijk­ste stap is dat je al je ingre­di­ën­ten klaar en bij de hand hebt als je gaat koken. Dit recept gaat snel!!!
    • Zet je oven­roos­ter op min­stens 8 cen­ti­me­ter afstand van het grill-ele­ment in je oven om aan­bran­den te voorkomen.
    • Als je boter bruint, moet het vuur op mid­del­hoog staan. Zet je vuur abso­luut niet te hoog of op de hoog­ste stand!
    • Nadat de boter gesmol­ten is, hou je hem voort­du­rend in de gaten. Het gaat schui­men en zal een noot­ach­tig aro­ma begin­nen af te geven. Roer dan af en toe en draai de pan voor­zich­tig rond tot het schuim ver­dwijnt.
      U zult een don­ker gou­den tint en wat ver­kool­de stuk­jes op de bodem van de pan over­hou­den.
      Van­af hier moet je snel handelen!!!!
    • Laat de honing vol­le­dig door de gebruin­de boter smel­ten voor­dat je de knof­look toevoegt.
    • Pas op voor het spat­ten van de boter als u citroen­sap toe­voegt! Zie dat je je niet verbrand!
    • Voeg de zalm toe met de boven­kant naar boven en bedruip hem ter­wijl hij bakt in de pan.
    • Voor­dat je de zalm gaat gril­len, kunt je de part­jes citroen rond de zalm leg­gen als je wil dat je gerecht meer citrus­smaak krijgt. Je kan ze ook weg­la­ten voor een mil­de­re smaak.
    • Houd de zalm tij­dens het bak­ken in de gaten, want hij kan snel van licht gebla­kerd naar ver­brand gaan!
    • Zet even­tu­eel een timer op 3 minu­ten als je de zalm in de oven zet en blijf van­af dat moment opletten.
    • Voor een wat mil­de­re knof­look­smaak gebruikt u 2 teen­tjes knof­look. Voor meer knof­look­smaak in uw saus gebruikt u 3 teen­tjes zoals aan­ge­ge­ven in het recept!
    • Je kan dit gerecht ook gewoon in de oven bak­ken, zon­der grill, maar dan ver­krijg je niet die gegril­de smaak.
KokenKoken
Onze recep­ten­bun­del wer­den moge­lijk gemaakt door soft­wa­re van Boot­strap­ped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Boot­strap­ped Ventures
 
Heb je dit recept zelf gepro­beerd? Of heb je een vraag of opmer­king over het recept? Laat dan een reac­tie ach­ter hier­on­der of deel het op je soci­al media.
Mis­schien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abon­neer je op onze nieuws­brief en volg ons op you­tu­beFacebookPin­te­rest en Inst­agram voor alle laat­ste updates.
Gelak­te zalm met boter, honing en look. Pro­beer het eens!

Voedingswaarde :

Nutri­ti­on Facts
Gelak­te zalm met boter, honing en look.
Ser­ving Size
 
1 por­tie
Amount per Serving
Calo­ries
416
% Dai­ly Value*
Fat
 
22
g
34
%
Satu­ra­ted Fat
 
9
g
56
%
Trans Fat
 
0.5
g
Polyun­sa­tu­ra­ted Fat
 
5
g
Monoun­sa­tu­ra­ted Fat
 
7
g
Cho­les­te­rol
 
124
mg
41
%
Sodi­um
 
168
mg
7
%
Pot­as­si­um
 
883
mg
25
%
Car­bo­hy­dra­tes
 
20
g
7
%
Fiber
 
1
g
4
%
Sugar
 
18
g
20
%
Pro­tein
 
34
g
68
%
Vita­min A
 
427
IU
9
%
Vita­min C
 
13
mg
16
%
Cal­ci­um
 
32
mg
3
%
Iron
 
2
mg
11
%
* Per­cent Dai­ly Valu­es are based on a 2000 calo­rie diet.
Key­word gebak­ken zalm, gelak­te zalm, zalm met honing
Dit recept delen op facebook?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept delen op Inst­agram?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept gepro­beerd?Laat ons weten hoe het was! 

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!