Gelakte zalm met boter, honing en look.

gelakte zalm met boter, honing en look

Gelakte zalm met boter, honing en look.

LiliesfoodLiliesfood
Zalmfilets gebakken in 'gebruinde' boter (beurre noisette) met knoflook en honing. Door de zalm af te grillen in de oven krijg je een heerlijk gekarameliseerde laag. Een lak, als het ware! Lekker!
5 from 1 vote
Voorbereiding 5 minutes
Kooktijd 15 minutes
Totale tijd 20 minutes
Course Visgerechten
Cuisine Visgerechten
Servings 4 personen
Calories 416 kcal

Materiaal en benodigdheden

Ingrediënten
  

INGREDIENTEN

  • 4 el roomboter
  • 4 el honing (van goede kwaliteit!)
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt (of door de lookpers gehaald)
  • 2 el citroensap vers geperst (of sap van een halve citroen)
  • 4 zalmfilets 200 tot 250 gram elk, zonder vel
  • 4 Citroenpartjes om te serveren
  • Zout naar smaak
  • peper naar smaak
  • wat peterselie gesnipperd (als afwerking) - bieslook kan ook.

Instructies
 

  • We gaan zalm lakken in combinatie met boter, honing en look.
  • Zet een ovenrooster op ongeveer 8 centimeter afstand van het grillelement in uw oven.
  • Verwarm uw oven voor op de grillstand op 210°C.
  • Doe de boter in een gietijzeren koekenpan (of een ovenvaste koekenpan als je geen koekenpan hebt).
    4 el roomboter
  • Laat de boter op een matig vuur smelten, al roerend en af en toe draaiend, gedurende ongeveer 3 minuten, of tot het schuim bezinkt.
  • De boter zal goudbruin beginnen te kleuren en krijgt een nootachtige geur. In klassieke Franse keukentermen noemen we dit 'beurre noisette'.
  • Giet de honing erbij en laat deze oplossen in de boter.
    4 el honing
  • Voeg vervolgens de knoflook toe en bak deze ongeveer 1 minuut tot je hem begint te ruiken.
    3 teentjes knoflook
  • Voeg het citroensap toe en roer goed om alle smaken te combineren.
    2 el citroensap
  • Voeg de zalmfilets toe aan de boter in de pan.
    4 zalmfilets
  • Bak de filets gedurende een 3 tal minuten of tot ze wat kleuren, terwijl je de bovenkant bedruipt met het braadvocht uit de pan.
  • Leg de partjes citroen rond de zalm.
    4 Citroenpartjes
  • Breng op smaak met zout en peper.
    Zout, peper
  • Zet de pan dan in de oven om nog 5 tot 6 minuten te grillen.
  • Hou de zalm in de gaten! De bovenkant van de zalm moet mooi geblakerd zijn, gekorst, maar niet verbrand.
  • Haal dan de pan uit de oven en bedruip de zalmfilets nog eens met de botersaus uit de pan, en bestrooi met wat gesnipperde peterselie.
    wat peterselie
  • Je gelakte zalm met boter, honing en look is klaar!
  • Serveer met gestoomde groenten, over gestoomde rijst of met een salade en wat brood.
  • Smakelijk!

Notities

Gelakte zalm met boter, honing en look.

Dit zalmgerecht is oh zo lekker! De combinatie van smaken is heerlijk! Snel klaar en met onze stap voor stap instructies lukt het je vast en zeker om dit op tafel te zetten.

INFO EN TIPS :

  • Opgelet! Indien je dit voor de eerste maal doet kan het een beetje tricky zijn. De kunst bestaat er vooral in om je boter niet te laten verbranden! Moest je nu toch merken dat indien je het gerecht maakt en je boter te ver is, begin dan opnieuw want je hele gerecht zal voor de vuilnisbak zijn indien je verder gaat.
  • De smaak die je verkrijgt is appart maar oh zo lekker!!! Gebruinde boter, in combinatie met de honing, look en citroen is simpel maar magisch!
  • De eerste en belangrijkste stap is dat je al je ingrediënten klaar en bij de hand hebt als je gaat koken. Dit recept gaat snel!!!
  • Zet je ovenrooster op minstens 8 centimeter afstand van het grill-element in je oven om aanbranden te voorkomen.
  • Als je boter bruint, moet het vuur op middelhoog staan. Zet je vuur absoluut niet te hoog of op de hoogste stand!
  • Nadat de boter gesmolten is, hou je hem voortdurend in de gaten. Het gaat schuimen en zal een nootachtig aroma beginnen af te geven. Roer dan af en toe en draai de pan voorzichtig rond tot het schuim verdwijnt.
    U zult een donker gouden tint en wat verkoolde stukjes op de bodem van de pan overhouden.
    Vanaf hier moet je snel handelen!!!!
  • Laat de honing volledig door de gebruinde boter smelten voordat je de knoflook toevoegt.
  • Pas op voor het spatten van de boter als u citroensap toevoegt! Zie dat je je niet verbrand!
  • Voeg de zalm toe met de bovenkant naar boven en bedruip hem terwijl hij bakt in de pan.
  • Voordat je de zalm gaat grillen, kunt je de partjes citroen rond de zalm leggen als je wil dat je gerecht meer citrussmaak krijgt. Je kan ze ook weglaten voor een mildere smaak.
  • Houd de zalm tijdens het bakken in de gaten, want hij kan snel van licht geblakerd naar verbrand gaan!
  • Zet eventueel een timer op 3 minuten als je de zalm in de oven zet en blijf vanaf dat moment opletten.
  • Voor een wat mildere knoflooksmaak gebruikt u 2 teentjes knoflook. Voor meer knoflooksmaak in uw saus gebruikt u 3 teentjes zoals aangegeven in het recept!
  • Je kan dit gerecht ook gewoon in de oven bakken, zonder grill, maar dan verkrijg je niet die gegrilde smaak.
Bol AlgemeenBol Algemeen
Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder of deel het op je social media.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtubeFacebookPinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Gelakte zalm met boter, honing en look. Probeer het eens!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Gelakte zalm met boter, honing en look.
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
416
% Daily Value*
Fat
 
22
g
34
%
Saturated Fat
 
9
g
56
%
Trans Fat
 
0.5
g
Polyunsaturated Fat
 
5
g
Monounsaturated Fat
 
7
g
Cholesterol
 
124
mg
41
%
Sodium
 
168
mg
7
%
Potassium
 
883
mg
25
%
Carbohydrates
 
20
g
7
%
Fiber
 
1
g
4
%
Sugar
 
18
g
20
%
Protein
 
34
g
68
%
Vitamin A
 
427
IU
9
%
Vitamin C
 
13
mg
16
%
Calcium
 
32
mg
3
%
Iron
 
2
mg
11
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword gebakken zalm, gelakte zalm, zalm met honing
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
Share to...