Chocoladecake met botercreme.
Een heerlijk zachte chocolade cake. Makkelijk om te maken en afgewerkt met een chocolade botercreme om van te smullen!
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
Voor de chocoladecake
- 265 gr patisseriebloem
- 55 gr cacaopoeder ongezoet
- 1 ½ tl bakpoeder
- 1 ½ tl baking soda
- 440 gr kristalsuiker
- 1 tl zout
- 2 eieren
- 250 ml volle melk
- 125 ml plantaardige olie
- 2 tl vanille-extract
- 250 ml kokend water
Voor de chocolade botercreme
- 300 gr ongezouten roomboter zacht, op kamertemperatuur
- 450 gr poedersuiker gezeefd en verdeeld in 2
- 55 gr cacaopoeder ongezoet, gezeefd en verdeeld in 2
- 95 ml volle melk
- 1 ½ tl vanille-extract
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C/350°F (160°C ventilator).
- Vet 2 x 20cm ( 8" inch) springvormen in met bakspray of boter en bekleed de bodem en zijwanden met bakpapier.
Het beslag :
- Zeef bloem, cacaopoeder, bakpoeder en baking soda in een grote mengkom.265 gr patisseriebloem, 55 gr cacaopoeder, 1 1/2 tl bakpoeder, 1 1/2 tl baking soda
- Voeg suiker en zout toe.440 gr kristalsuiker, 1 tl zout
- Klop kort met een klopper om onder elkaar te zetten.
- Voeg eieren, melk, olie en vanille-extract toe.2 eieren, 250 ml volle melk, 125 ml plantaardige olie, 2 tl vanille-extract
- Klop opnieuw goed met een klopper om alles te mengen
- Voeg kokend heet water toe en klop het geheel op.250 ml kokend water
- Het beslag is zeer dun (zie video).
- Verdeel het beslag over de 2 springvormen.
Bakken :
- Bak 35 to 38 minuten af in je oven of tot een houten prikker die in het midden wordt gestoken er schoon uitkomt.
Maak je chocolade botercreme :
- Doe de zachte roomboter in de mengkom van een keukenmachine met een spatel.300 gr ongezouten roomboter
- Klop de roomboter gedurende 3 minuten op snelheid 7 tot je boter bleek wordt.
- Voeg de helft van de poedersuiker en het cacaopoeder toe.450 gr poedersuiker, 55 gr cacaopoeder
- Klop gedurende 3 minuten - begin langzaam, verhoog tot snelheid 7.
- Voeg het resterende poedersuiker en cacaopoeder toe.
- Klop opnieuw 3 minuten.
- Voeg melk (en eventueel vanille-extract) toe.95 ml volle melk, 1 1/2 tl vanille-extract
- Klop nogmaals 1 minuut op snelheid 7.
- Je chocolade botercreme is klaar om uit te smeren over je cake.
Afwerken van je chocolade cake.
- Laat de chocoladecake na het afbakken 10 minuten afkoelen en draai ze dan ondersteboven op een taartrooster.
- Belangrijk! Laat ze volledig afkoelen alvorens af te werken met de chocolade botercreme.
- Indien je een draaiplateau ter beschikking hebt is dit een handig hulpmiddel!
- Leg de eerste helft chocoladecake op je plateau en smeer in met de chocolade botercreme met behulp van een paletmes.
- Leg de andere cakehelft er bovenop, en besmeer de gehele cake met je botercreme.
- Laat opstijven in je koelkast gedurende enige tijd.
- Je chocolade cake met botercreme is klaar! Smakelijk!
RECEPT VIDEO
Notities
Chocolade cake met botercreme.
Een makkelijk te maken chocolade cake met misschien een wat ongewone manier van bereiden. maar geloof ons, deze chocolade cake lukt altijd! En afgewerkt met chocolade botercreme is dit genieten!!!
INFO EN TIPS voor de chocolade cake :
-
- Hoe knip je bakpapier op maat? Simpel..onderstaande video laat je zien hoe.
- Als uw oven groot genoeg is om beide springvormen op één plateau te zetten, plaats de plateau dan in het midden van de oven. Als de oven niet groot genoeg is, plaats dan 2 plateaus met elk 1 springvorm in je oven. Bak ze, en haal de bovenste eruit na 35 minuten, verplaats dan de onderste naar de bovenste plateau en bak nog eens 5 minuten.
- Wij draaien de chocolade cake ondersteboven nadat ze gebakken zijn. Zo wordt de platte bodem het oppervlak voor de botercreme. Het platte oppervlak ziet er gewoon mooier uit als je in de cake snijdt! Deze chocolade cake komt vrij vlak gebakken uit de oven, maar als je het extra netjes wilt doen, kun je de bolle zijde van de cakes ook met een kartelmes (broodmes) vlak maken.
- Bewaar de cake in een luchtdichte container. Zo blijft hij tot 5 dagen goed en is dan nog heerlijk vochtig.
- Invriezen is niet ideaal en willen we zeker niet aanraden! (Maar daar krijgt je chocolade cake de kans ook niet voor!...😄 )
- De cake is op zich ook goed en lekker op zichzelf. Gebruik het basisdeeg en bak het af in een cakevorm. Top! Of werk de cake af op een andere manier.
- Gebruik bijvoorbeeld een chocolade-ganache.
- De sleutel tot een luchtige en gladde botercrème (in plaats van dicht en korrelig) is kloppen, kloppen en nog eens kloppen! Daarom is het ten zeerste aan te raden om hier een keukenmachine voor te gebruiken, of op z'n minst een handmixer!!!
- Gebruik ook altijd de juiste verhouding tussen boter en poedersuiker gebruiken!
- De chocolade botercreme kan je ook in een spuitzak doen, en de cake ermee garneren. Mogelijkheden genoeg!
- Indien je ons recept volgt en de chocoladecake wil insmeren met de botercreme is een decoratieplateau een zeer handig hulpmiddel! We geven het je maar mee.
Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Chocoladecake met botercreme.
Serving Size
1 portie
Amount per Serving
Calories
1023
% Daily Value*
Fat
50
g
77
%
Saturated Fat
29
g
181
%
Trans Fat
1
g
Polyunsaturated Fat
3
g
Monounsaturated Fat
15
g
Cholesterol
127
mg
42
%
Sodium
864
mg
38
%
Potassium
340
mg
10
%
Carbohydrates
147
g
49
%
Fiber
6
g
25
%
Sugar
114
g
127
%
Protein
9
g
18
%
Vitamin A
1069
IU
21
%
Calcium
140
mg
14
%
Iron
4
mg
22
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.