Pasta Puttanesca

Pasta Puttanesca

Pasta Puttanesca

Pasta Puttanesca! Een makkelijk recept, snel klaar en lekker! De ingrediënten zijn typisch voor de Zuid-Italiaanse keuken: tomaten, olijfolie, ansjovis, olijven, kappertjes en knoflook.
5 from 1 vote
Voorbereiding 10 minutes
Kooktijd 10 minutes
Totale tijd 20 minutes
Course Hoofdgerechten, Pasta
Cuisine Italiaans, Pasta
Servings 4 personen
Calories 641 kcal

Ingrediënten
 
 

  • 500 gr Spaghetti
  • 800 gr Gepelde tomaten in blik (San Marzano) of vers in seizoen!
  • 10 gr Kappertjes
  • 1 takje oregano vers
  • 25 gr Ansjovisfilets in olijfolie
  • 100 gr Gaeta olijven (zwarte ontpitte olijven van goede kwaliteit)
  • 3 teentjes knoflook gesnipperd (of door de lookpers gehaald)
  • 1 Gedroogde chilipeper
  • 2 el olijfolie
  • wat zout
  • wat peper naar smaak (liefst vers gemalen met de pepermolen)
  • wat basilicumblaadjes vers, gesnipperd

Afwerking puttanesca. (Optioneel)

  • wat parmegiano of peccorino kaas
  • wat basilicumblaadjes
  • 1 el olijfolie

Instructies
 

  • We gaan pasta puttanesca maken!

Start met de Puttanesca saus!

  • Spoel de kappertjes wat af onder water (ontzouten) en droog ze op een vel keukenpapier.
    10 gr Kappertjes
  • Snipper je knoflook (of haal hem door een lookpers.)
    3 teentjes knoflook
  • Versnijd de kappertjes, chilipeper, ansjovis en olijven grof door met een mes (licht hakken)op een snijplank.
    10 gr Kappertjes, 100 gr Gaeta olijven, 1 Gedroogde chilipeper, 25 gr Ansjovisfilets in olijfolie

Pasta puttanesca maken.

  • Zet een grote koekenpan op het vuur en voeg de olijfolie toe.
    2 el olijfolie
  • Voeg knoflook, de kappertjes, chilipeper, olijven en ansjovis toe en laat zo'n 2 minuten bakken.
  • Voeg de gepelde (San Marzano) tomaten toe, en draai je vuur zachter
    800 gr Gepelde tomaten in blik
  • Spoel je blikken van de tomaten uit met wat water en voeg toe aan je pan.
  • Voeg wat verse gesnipperde oregano, peper en zout toe.
    1 takje oregano, wat zout, wat peper
  • Roer de saus door en laat heel zachtjes pruttelen.
  • Breng ondertussen 5 liter water aan de kook.
  • Voeg 25gr zout aan het water toe.
  • Kook je pasta beetgaar!
    500 gr Spaghetti
  • Schep wat pastawater uit de kookpot en hou dit bij om de pasta af te werken.
  • Haal de Al dente (beetgaar) gekookte pasta met een pastatang uit het kookwater en voeg rechtstreeks toe aan je sauspan.
  • Voeg wat van het pastawater toe aan je pan.
  • Meng alles goed door elkaar. Zet je vuur uit.
  • De pasta gaat de saus nog opnemen.
  • Meng er wat gesnipperde basilicum onder en voeg wat Gaeta olijven toe.
    wat basilicumblaadjes
  • Serveer, en werk naar smaak af met wat gesnipperde basilicum, wat grof zout en een scheutje olijfolie..
    wat basilicumblaadjes, 1 el olijfolie
  • Bestrooi eventueel met Parmezaanse kaas of Peccorino.
    wat parmegiano of peccorino kaas
  • Je pasta puttanesca is klaar! Serveer met brood!

Video

YouTube video

Notities

Pasta Puttanesca: Italiaanse Verleiding op je Bord!

Pasta Puttanesca is een heerlijk en snel pastagerecht dat zijn wortels diep heeft in de Zuid-Italiaanse keuken. Deze smaakvolle creatie, met ingrediënten als tomaten, olijfolie, chili, ansjovis, olijven, kappertjes en knoflook, is niet alleen een feest voor de smaakpapillen, maar heeft ook een intrigerende geschiedenis.

Waarom "Puttanesca"?

Vrij vertaald zou je het de pasta van een hoer kunnen noemen. Maar laten we eerlijk zijn, deze saus heeft niets te maken met het oudste beroep ter wereld. Het is eerder een culinair meesterwerk met een vleugje mysterie.
Sommige bronnen noemen de saus Romeins, maar hij wordt meer geassocieerd met Napels.
Om te weten te komen hoe dit gerecht met de wat vreemde naam tot stand is gekomen gaan we een eind terug in de geschiedenis. De meeste Italiaanse sauzen dateren uit de jaren 1700, maar puttanesca is relatief nieuw.

Verschillende meningen.

De éne mening gaat er vanuit dat het gerecht en naam ontstaan is doordat de dames van plezier tijdens de 2e wereldoorlog dit gerecht maakten tussen de klanten door. Ze hadden immers weinig tijd.
Anderen beweren dat het op een late avond in de jaren vijftig is uitgevonden in een beroemd restaurant op Ischia, toen een groep hongerige klanten de eigenaar, die niet veel ingrediënten meer had, vroeg om "una puttanata qualsiasi" te maken.
Dat wil zeggen, om alle ingrediënten die hij had bij elkaar te gooien, om iets eenvoudigs te maken. De eigenaar had alleen wat tomaten, olijven en kappertjes, de basis voor de saus, en zo kwam hij aan de puttanesca-saus.
Maar goed, laat me het erop houden dat het gerecht snel klaar is en dat dit ook geleid heeft tot het succes van de schotel. Pasta, makkelijk te maken, zonder franjes of ingewikkelde bereiding.

Extra tips en info :

  • Om pasta te koken gebruik je steeds een ruime hoeveelheid water en zout. Tel 1L water per 100gr pasta, en éénmaal je water kookt voeg je 5gr zout per Liter water toe.
  • In de video/recept gebruiken we gedroogde pasta, maar laat dit je niet tegenhouden indien je vers gemaakte pasta wil gebruiken. Dit moedigen we enkel maar aan. Wil je meer weten over hoe je nu makkelijk zelf pasta kan maken?
  • Terwijl de pan nog op een laag pitje staat, gebruikt u 2 spatels om de pasta (na het 'al dente' koken) een minuut lang krachtig om te gooien. Na 20 of 30 seconden omroeren zal je merken dat de saus in de pan zich aan de pasta begint vast te hechten (dankzij het kookwater van de pasta!).
  • De pasta is klaar als de saus helemaal aan de pasta vastzit en niet in de pan blijft zitten.
  • Pasta/saus wordt droog? Als de pasta (of saus) op een bepaald moment te dik wordt of uitdroogt, in plaats van glibberig en glanzend, voeg dan een extra scheutje kookwater van de pasta toe en schep het geheel om. Dit zal het gerecht doen herleven en maakt het weer "sappig". Dit is de reden waarom we een grote mokvol pastakookwater opscheppen!
  • Pro tip: verwarm je pastaborden!
    Pasta is een gerecht dat op zijn best is als het warm en vers wordt geserveerd. Opgewarmd is het nooit hetzelfde. Het is ook een van de weinige gerechten waarbij ik altijd de moeite doe om de borden/kommen op te warmen. Zo blijft de pasta warm tijdens het eten. Ik zet ze in een oven van 70°C om op te warmen voor ik ga koken, of ik zet ze een minuutje in de magnetron voor ik ze opdien. Het is een kleine moeite!
  • Andere pastagerechten kan je makkelijk terugvinden in onze receptenbundel.
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates. Zo bereiken we meer mensen, help je ons groeien en daar zijn we je uiterst dankbaar voor!
Pasta puttanesca! Simpel, snel klaar en onweerstaanbaar lekker! Proberen maar!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Pasta Puttanesca
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
641
% Daily Value*
Fat
 
17
g
26
%
Saturated Fat
 
2
g
13
%
Polyunsaturated Fat
 
2
g
Monounsaturated Fat
 
11
g
Cholesterol
 
4
mg
1
%
Sodium
 
760
mg
33
%
Potassium
 
703
mg
20
%
Carbohydrates
 
103
g
34
%
Fiber
 
7
g
29
%
Sugar
 
8
g
9
%
Protein
 
20
g
40
%
Vitamin A
 
351
IU
7
%
Vitamin C
 
19
mg
23
%
Calcium
 
120
mg
12
%
Iron
 
4
mg
22
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword Pasta Puttanesca, pasta puttanesca maken, pasta puttanesca recept, puttanesca, Spaghetti puttanesca
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
5
Share to...