Pasta met truffel
Pasta in combinatie met truffel! Puur en eenvoudig. Zo komen de smaken tot hun recht.
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
Voor de pasta.
- 240 gr bloem Type "00"
- 30 ml koud water
- 2 el olijfolie
- 4 stuks eigeel
- 1 tl zout
- 1 tl truffelolie optioneel
- 1 tl zout
Voor de pastasaus.
- 2 el roomboter
- 2 el sjalot gesnipperd
- 15 cl droge witte wijn
- 250 ml culinaire room
- 4 el Parmezaanse Kaas geraspt
- 15 gr zwarte truffel geraspt
Afwerking
- wat Parmezaanse Kaas schaafsel
- 15 gr zwarte truffel geschaafd
Instructies
- We maken pasta met truffel!
Maak zelf je pasta.
- Start door 240 gr bloem te storten op een proper werkblad en maak een kuiltje.240 gr bloem
- Voeg dan in het kuiltje 4 stuks eigeel, 2 el olijfolie, 1 tl zout, 30 ml koud water en 1 tl truffelolie toe.2 el olijfolie, 4 stuks eigeel, 1 tl zout, 1 tl truffelolie, 30 ml koud water
- Gebruik een vork om zachtjes alles onder elkaar te mengen. Neem beetje bij beetje wat meer bloem en meng tot je een glad deeg krijgt.
- Krijg het deeg zover dat je het met je hand kan beginnen kneden.
- Kneed het deeg goed voor zeker 10 minuten.
- Pak de deegbol dan goed in met huishoudfolie en laat het op z'n minst 30 minuten rusten in je koelkast. (De gluten in het deeg zullen zo rusten waardoor je het deeg kan uitrollen zonder het terug zal krullen)
- Maak je werkblad proper, haal het deeg uit de huishoudfolie, bestrijk je werkblad en je deegrol met wat bloem en rol het deeg goed uit. Zorg dat je het zo uitrolt zodat je het deeg door de hoogste stand van je pastamachine kan rollen.
- Rol dan het deeg door de pastamachine, zet de machine een stand lager en rol het opnieuw erdoor. Ga zo verder tot stand 4 of 3 van je pastamachine. Dan is het vel deeg op de juiste dikte voor je pasta.
- Bestrooi dan je vel deeg royaal met bloem en rol het zachtjes op. Let op, druk niet te fel, anders kleeft het aan elkaar.
- Neem nu een vlijmscherp mes en snijd de kantjes van het deeg bij zodat je een mooie rol pastadeeg hebt.
- Verdeel dan het rolletje in 4 tot 5 mooie gelijke delen. Rol de pastalinten terug uit, bestrooi ze met bloem en rol wat op tot een hoopje lintpasta. Noem het papardelle, tagliatelle...
- Je pasta is klaar.
- Zet alvast een kookpot met water op je vuur om de pasta te koken.
De saus met truffel.
- Zet een grote koekenpan op je vuur en smelt 2 el roomboter in je pan.2 el roomboter
- Voeg 2 el sjalot (gesnipperd) toe aan de gesmolten boter en laat de sjalotten zachtjes stoven tot ze glazig zijn.2 el sjalot
- Voeg dan 15 cl droge witte wijn toe aan de pan en laat op z'n minst een minuutje doorkoken. (Zo verdampt de alcohol en geeft de wijn z'n smaak af)15 cl droge witte wijn
- Giet 250 ml culinaire room bij in de pan en voeg 4 el Parmezaanse Kaas (vers geraspt) samen met 15 gr zwarte truffel die je vers raspt toe aan je saus.250 ml culinaire room, 4 el Parmezaanse Kaas, 15 gr zwarte truffel
- Kook de saus wat in en zet dan het vuur uit.
Kook je pasta.
- Voeg 1 tl zout toe aan het kokende water om je pasta te koken.1 tl zout
- Kook je pasta in 2 tot 3 minuten "al dente" in het kokende water.
- Roer het geheel af en toe door zodat je pasta niet aan elkaar kleeft! (Kook hem ook niet te lang want dan heb je puree. Verse pasta kook je maar 1/3 van de tijd van gedroogde pasta. Dit gaat snel!)
Werk je pasta met truffel af.
- Hevel dan de pasta over naar je koekenpan met de saus. Het geeft zelfs niet indien er wat kookwater van de pasta mee in je pan druppelt.
- Werk met je pan wat in het rond zodat de pasta de truffelsaus volledig opneemt.
- Zorg voor een voorverwarmd pastabord. Serveer de pasta vanuit je pan in het bord.
- Werk het geheel af met wat Parmezaanse Kaas en schaaf er met een truffelrasp 15 gr zwarte truffel over.wat Parmezaanse Kaas, 15 gr zwarte truffel
- Je pasta met truffel is klaar! Serveer meteen!
- Smakelijk!
RECEPT VIDEO
Notities
Pasta met truffel.
Pasta met truffel is een ware smaaksensatie die je niet wilt missen. Deze decadente en verrukkelijke pasta is een culinaire verwennerij voor je smaakpapillen.Laat je verleiden door de aardse en intense smaak van truffels, gecombineerd met heerlijk al dente gekookte pasta. Het geheim zit 'm in de eenvoud van het gerecht, maar de smaak is allesbehalve gewoon. Elke hap is een explosie van truffelaroma's die je zintuigen prikkelen en je smaakpapillen betoveren.INFO EN TIPS :
- Let wel op! Aan calorieën geen gebrek. Deze truffelpasta heeft een behoorlijk hoog caloriegehalte. Zet je dieet dus maar even aan de kant...;-)
- Indien je niet echt bekend bent met truffels en toch heel nieuwsgierig bent naar de smaak, dan is dit gerecht heel toegankelijk. Pasta lust bijna iedereen wel en zo krijg je de kans om het te combineren met de aardse smaak van de echte truffel.
- Wil je meer weten over truffels?
-
Truffel! Een culinaire schat die je smaakpapillen zal betoveren.Truffels zijn een ware traktatie waar je niet aan kunt weerstaan. Deze mysterieuze en aromatische paddenstoelen behoren tot de meest gewaardeerde ingrediënten in de culinaire wereld. Kom meer te weten over de verschillende soorten truffels, hoe ze worden gebruikt in de keuken en waarom ze zo gegeerd en geliefd zijn.
- Voor dit recept beginnen we letterlijk van het begin, en maken we ook de pasta zelf. Natuurlijk gebruik je wel best een pastamachine om je pasta te maken. Indien je nog op zoek bent naar een goed en degelijk model kunnen we je de "Mercato Atlas" aanraden! Topmateriaal!
- Liever wat minder werk en je pasta automatisch maken? Gebruik dan een elektrische pastamachine. Makkelijker in gebruik alleszins.
- Last but not least. Je kan natuurlijk ook gedroogde pasta gebruiken, dan is dit gerecht klaar in een wip.
- Om de pasta af te werken schaaf je de truffel over de pasta. Hiervoor gebruik je een truffelschaaf of rasp. Indien je een echte truffelliefhebber bent dan is een schaaf uiteraard iets wat niet in je assortiment van keukenmateriaal mag ontbreken. Ben je eerder zoals ons wel een liefhebber maar toch voorstander om tools in huis te halen waar je meer mee kunt dan kunnen we je de rasp van microplane aanraden. Hiermee schaaf en rasp je truffel, maar de rasp kan evenzeer dienen om kaas, groenten, chocolade of zelfs zeste van citrusschil mee te raspen. Zowel de rasp als de schaaf zijn gemaakt van topmateriaal, en mits juist gebruik gaat ze een leven lang mee.
- Gooi zeker ook het kookwater van je pasta niet zomaar door de gootsteen! Het kan dat je truffelsaus wat te dik wordt en om je pasta terug wat smeuïger te maken kan je gerust een kleine hoeveelheid kookwater gebruiken. Het zetmeel dat in het water aanwezig is door je pasta te koken zal opnieuw zorgen voor wat binding. Dit is trouwens niet enkel zo bij dit recept en gerecht maar kan toegepast worden bij tal van andere pastagerechten!
Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Pasta met truffel
Serving Size
1 portie
Amount per Serving
Calories
1172
% Daily Value*
Fat
78
g
120
%
Saturated Fat
40
g
250
%
Trans Fat
0.5
g
Polyunsaturated Fat
5
g
Monounsaturated Fat
27
g
Cholesterol
203
mg
68
%
Sodium
1502
mg
65
%
Potassium
391
mg
11
%
Carbohydrates
101
g
34
%
Fiber
5
g
21
%
Sugar
5
g
6
%
Protein
21
g
42
%
Vitamin A
2320
IU
46
%
Vitamin C
2
mg
2
%
Calcium
208
mg
21
%
Iron
7
mg
39
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.