Kruidenboter maken.

Hoe maak je zelf kruidenboter? - Ons recept.

Kruidenboter maken.

LiliesfoodLiliesfood
Met dit recept maak je zelf je kruidenboter. Echte roomboter in samenspel met verschillende verse en gedroogde kruiden, en/of knoflook. Heerlijk bij de BBQ en grill-gerechten, maar ook bij gebakken vis of schaaldieren.
5 from 1 vote
Voorbereiding 10 minutes
Kooktijd 5 minutes
Tijd om op te stijven in de koelkast 2 hours
Totale tijd 2 hours 15 minutes
Course Basisgerechten, Hoe maak ik, Klassiekers
Cuisine Basiskeuken, Frans, Grill gerechten
Servings 8 personen
Calories 225 kcal

Ingrediënten
 
 

  • 250 gr ongezouten roomboter
  • wat zout
  • wat peper van de molen
  • wat peterselie vers
  • wat bieslook vers
  • 1 stuk ui (klein)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el citroensap
  • ½ tl zestes van citroenschil
  • ½ tl zestes van limoenschil

Instructies
 

  • We gaan kruidenboter maken.
  • Zorg dat je roomboter op kamertemperatuur is!
  • Versnijd wat peterselie en wat bieslook fijner op een snijplank en voeg ze alvast toe aan je keukenrobot.
    wat peterselie, wat bieslook
  • Laat de robot met je cuttermes de kruiden alvast een keer versnijden.
  • Snijd 1 stuk ui in wat blokjes en voeg toe aan de kruiden.
    1 stuk ui
  • Pel en versnijd 2 teentjes knoflook en doe ze ook bij in je keukenrobot.
    2 teentjes knoflook
  • Zet je robot terug aan en versnijd alles tot een fijn geheel.
  • Kruid af met wat peper en wat zout
    wat zout, wat peper
  • Gebruik een handrasp en voeg 1/2 tl zestes van citroenschil toe.
    1/2 tl zestes van citroenschil
  • Pers ook de citroen uit zodat je 1 el citroensap kan toevoegen aan de kruiden.
    1 el citroensap
  • Gebruik opnieuw je handrasp om 1/2 tl zestes van limoenschil toe te voegen.
    1/2 tl zestes van limoenschil
  • Doe nu 250 gr ongezouten roomboter (op kamertemperatuur!) bij het geheel en laat de robot nog even draaien tot alles zich goed gemengd heeft.
    250 gr ongezouten roomboter
  • Leg nu een vel huishoudfolie open op je werkblad en stort je kruidenboter op de folie.
  • Rol het geheel op tot je een mooi pakketje hebt.
  • Laat je boter minstens een uur, tot liefst 2 uur opstijven in de koelkast.
  • Kruidenboter maken is niet moeilijk! Ze is nu klaar voor gebruik.
  • Heerlijk bij gegrild vlees,BBQ-gerechten, zeevruchten of champignons.

RECEPT VIDEO

YouTube video

Notities

Hoe kan je zelf Kruidenboter maken?

Kruidenboter of lookboter maken is absoluut niet moeilijk. Het is een eenvoudige manier om een luxe twist te geven aan dagelijkse gerechten.
Met basis ingrediënten en een beetje creativiteit kun je een variëteit aan smaken creëren die je keuken naar een hoger niveau tillen. Probeer het zelf en geniet van de rijke smaken die kruidenboter te bieden heeft!

TIPS EN INFO :

  • Gebruik steeds ongezouten roomboter van hoge kwaliteit. Dit is het hoofdingrediënt van je eindproduct. Knoei dus hier niet mee! En best ongezouten, simpelweg omdat je dan zelf het eindresultaat bepaalt qua smaak en kruiding.
  • De mogelijkheden hier zijn oneindig. Gebruik wat schil van citrusvruchten, snijd er "zeste" van om aan je boter toe te voegen voor een frisse toets.
  • Of je doet het zoals in de video. Je gebruikt een handrasp om de schil te raspen. Veel handiger op deze manier.
  • Wat je ook kan doen is de boter vullen in een spuitzak en zo toefjes boter spuiten op een bakplaat om ze te laten opstijven in je koelkast.
  • Je kan de boter ook maken zonder de keukenrobot. Versnijd dan alles héél fijn met een vlijmscherp mes. Zorg er ook voor dat je boter zacht is, doe al de ingrediënten in een mengkom en meng alles heel goed onder elkaar met een spatel.
  • Meer weten over kruidenboter? Lees en bekijk ons blogbericht voor een diepere inkijk!

Keukentools om kruidenboter te maken.

  1. Zoals al aangegeven, een handrasp. Praktisch en makkelijk in gebruik. Rasp er de schil mee van vruchten, maar ook harde hele kruiden. Denk aan nootmuskaat, knoflook of gember.
    handrasp
    handrasp
  2. Een spuitzak. Dit kan ook een handig hulpmiddel zijn indien je graag je kruidenboter wil portioneren. Vul een spuitzak met spuitmondje met je boter, spuit vormpjes op een bord of bakplaat, plaats in de koeling of vriezer en als de boter opgesteven is kan je ze bewaren in een ziplock zakje in de koeling of in je vriezer.
    Spuitzak (set) met spuitmondjes
    Spuitzak (set) met spuitmondjes
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, FacebookPinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Kruidenboter maken. Het bestaat al lang! Probeer het dus zelf een keer!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Kruidenboter maken.
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
225
% Daily Value*
Fat
 
25
g
38
%
Saturated Fat
 
16
g
100
%
Trans Fat
 
1
g
Polyunsaturated Fat
 
1
g
Monounsaturated Fat
 
7
g
Cholesterol
 
67
mg
22
%
Sodium
 
201
mg
9
%
Potassium
 
11
mg
0
%
Carbohydrates
 
0.3
g
0
%
Fiber
 
0.03
g
0
%
Sugar
 
0.1
g
0
%
Protein
 
0.3
g
1
%
Vitamin A
 
781
IU
16
%
Vitamin C
 
1
mg
1
%
Calcium
 
8
mg
1
%
Iron
 
0.01
mg
0
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword Hofmeesterboter, kruidenboter, Kruidenboter - Beurre Maître d'hôtel, kruidenboter maken, lookboter maken
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
2
Share to...