Champignonroomsaus

Champignonroomsaus

Champignonroomsaus

Champignonroomsaus! Met dit recept maak je een lekkere saus waar we de smaken van romige saus en aardse champignons perfect combineren. Je hebt ze in geen tijd op tafel staan.
5 from 1 vote
Voorbereiding 5 minutes
Kooktijd 10 minutes
Totale tijd 15 minutes
Course sausen
Cuisine Basiskeuken, Belgisch, Sauzen, Vlaams
Servings 4 personen
Calories 258 kcal

Ingrediënten
  

  • 1 el roomboter
  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 1 el roomboter
  • 250 gr kastanjechampignons
  • 220 ml room
  • ½ stuk vleesbouillonblokje

Instructies
 

  • We gaan champignonroomsaus maken.
  • Neem een conische sauspan en smelt 1 el roomboter in de pan.
    1 el roomboter
  • Maak 1 sjalot en 1 teen knoflook proper.
    1 sjalot, 1 teen knoflook
  • Snipper de sjalot fijn en voeg deze toe aan je sauspan op een matig vuur.
  • Laat de sjalot zachtjes stoven tot ze glazig zijn en voeg dan de knoflook toe aan je pan door hem te persen in een knoflookpers.
  • Laat het geheel zachtjes stoven in de pan.
  • Maak 250 gr kastanjechampignons proper met een champignonborstel en versnijd ze in kwartjes.
    250 gr kastanjechampignons
  • Voeg opnieuw 1 el roomboter toe aan je pan samen met de kwartjes champignon.
    1 el roomboter
  • Zet je vuur wat hoger en bak de champignons kort meer aan in de pan.
  • Roer het geheel eens door met een spatel.
  • Brokkel 1/2 stuk vleesbouillonblokje boven de pan en voeg 220 ml room toe.
    1/2 stuk vleesbouillonblokje, 220 ml room
  • Roer alles goed maar voorzichtig door elkaar.
  • Kook je champignonsaus op, zet je vuur lager en laat de saus inkoken tot de gewenste dikte (ongeveer 3 à 4 minuutjes)
  • Roer alles goed door en zet je vuur uit.
  • Je champignonroomsaus is klaar! Smakelijk!

Video

YouTube video

Notities

Champignonroomsaus.

Champignonroomsaus, een klassieker in de culinaire wereld! Deze saus vormt de ideale aanvulling op verschillende gerechten. Denk maar aan een sappige biefstuk, een varkenshaasje of een gegrilde kipfilet.
Dat een lekkere saus maken niet altijd zo moeilijk hoeft te zijn bewijzen we met dit recept. We hebben het allemaal druk en helaas niet de tijd over om uren in de keuken te staan. Dus laat ons je helpen, en zet in geen tijd een lekkere champignonsaus op tafel!

Welke champignons gebruik je voor champignonroomsaus?

Kastanjechampignons (of grotpaddestoelen) zijn het best om de saus te maken. We gebruiken deze graag omdat ze wat steviger zijn van structuur. Ook de gewone witte champignons kunnen best.
Belangrijk is dat ze vers zijn en nog een stevige structuur hebben. Je kan er ook voor kiezen om andere champignonsoorten te gebruiken voor deze champignonroomsaus, maar echt aanraden doen we dit niet.
Bospaddestoelen zoals beukenzwammen, stekelzwammen, cepes, girolles, morilles of andere soorten zoals shiitake of enoki verdienen beter om anders te gebruiken. Het zou zonde zijn om deze champignonsoorten te gebruiken voor deze saus.

INFO EN TIPS :

  1. Champignons proper maken:
    • Gebruik een champignonborsteltje om voorzichtig aarde en vuil van de champignons te verwijderen.
    • Vermijd het wassen van champignons, omdat ze water kunnen absorberen en hun textuur kunnen verliezen. (Ik wil hiermee niet zeggen dat je champignons niet kan wassen, maar naar mijn bescheiden mening gebruik je best geen water. Indien je mooie verse champignons hebt is afborstelen meer dan voldoende. Moesten ze wat verkleurd zijn, pel dan het buitenste laagje met een aardappelmesje.)
    • champignonborstel
      champignonborstel
  2. Snijtechniek:
    • Snijd de champignons in kwartjes voor een bevredigende textuur in de saus.
    • Vermijd dunne plakjes om te voorkomen dat de champignons te zacht worden tijdens het bakken.
  3. Boter voor Bakken:
    • Boter! Dit heb je nodig! Zoals je in de video kan zien is de bedoeling dat je de champignons op een vrij hevig vuur kort mee bakt in je sauspan. De boter helpt om de gewenste textuur te krijgen van de champignons.
    • Merk je dat je geheel begint aan te bakken? Voeg dan extra roomboter toe bij het bakken van de champignons. 
    • Champignons en boter zijn een topcombinatie! Tevens zorgt dit voor een rijke smaak en mooiere kleur.
  4. Geschikte Kookpan:
    • Gebruik een conische sauspan om aanbakken te voorkomen en een gelijkmatige warmteverdeling te garanderen.
    • Vermijd pannen met rechtopstaande randen, omdat deze de kans op aanbranden vergroten. (Dit is trouwens zo voor het maken van elke saus!)
    • conische sauspan
      conische sauspan
  5. Bouillonblokje Dosering:
    • Gebruik maximum een half bouillonblokje om de zoutigheid in balans te houden en de natuurlijke smaak van champignons te behouden.
    • Proef en voeg indien nodig meer of minder toe, afhankelijk van persoonlijke voorkeur.
  6. Room en Inkoken:
    • Voeg de room geleidelijk toe en laat de saus inkoken tot de gewenste dikte is bereikt.
    • Roer regelmatig om een gladde en romige consistentie te garanderen.
  7. Serveertips:
    • Geniet van de champignonroomsaus met gegrilde biefstuk, kip, of varkenshaasje. Probeer het eens met een gebraad. Of zelfs als begeleider voor pastagerechten is dit een winnaar.
    • Garneer met verse kruiden zoals peterselie voor een extra aroma.
    • Je kan de saus ook bereiden in de pan waarin je alreeds vlees hebt aangebakken. Haal dan eerst het vlees uit de pan en laat het rusten, doe het vet uit de pan en gebruik dezelfde werkwijze als in het recept maar dan wel in de braadpan.
    • Opgelet! Pas op met het toevoegen van het bouillonblokje. Dit kan eigenlijk weg gelaten worden indien je de saus op deze manier maakt. De aanbaksels van je vlees zullen voldoende smaak geven aan je saus.
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates. Zo bereiken we meer mensen, help je ons groeien en daar zijn we je uiterst dankbaar voor!
Champignonroomsaus maken hoeft dus absoluut niet zo moeilijk te zijn! Smakelijk!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Champignonroomsaus
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
258
% Daily Value*
Fat
 
26
g
40
%
Saturated Fat
 
16
g
100
%
Trans Fat
 
0.2
g
Polyunsaturated Fat
 
1
g
Monounsaturated Fat
 
7
g
Cholesterol
 
78
mg
26
%
Sodium
 
95
mg
4
%
Potassium
 
357
mg
10
%
Carbohydrates
 
5
g
2
%
Fiber
 
1
g
4
%
Sugar
 
3
g
3
%
Protein
 
3
g
6
%
Vitamin A
 
991
IU
20
%
Vitamin C
 
1
mg
1
%
Calcium
 
52
mg
5
%
Iron
 
0.4
mg
2
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword champignonroomsaus, champignonsaus, champignonsaus maken
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
2
Share to...