Vispannetje

Vispannetje met verse groenten en vis in een romige saus.

Vispannetje

LiliesfoodLiliesfood
Een vispannetje of vispotje wordt gesmaakt door velen van ons. Brokjes vis gegaard in een sausje op basis van visfumet. Simpel maar heerlijk!
5 from 1 vote
Voorbereiding 15 minutes
Kooktijd 25 minutes
Totale tijd 40 minutes
Course Klassiekers, Visgerechten
Cuisine Klassiekers, Visgerechten, Vlaams
Servings 4 personen
Calories 516 kcal

Ingrediënten
 
 

Ingrediënten

  • 40 gr boter ongezouten
  • 2 tenen knoflook fijngehakt (of door de lookpers)
  • 1 ui fijngesneden
  • 2 wortelen fijngesneden
  • 125 ml droge witte wijn
  • 35 gr bloem
  • 750 ml volle melk
  • 500 ml visfumet (kippenbouillon kan eventueel ook)
  • 2 aardappelen vastkokend en in blokjes van 1,5 cm
  • 1 blikje maïs uitgelekt (verse of diepvries maïs kan ook)
  • zout naar smaak
  • zwarte peper naar smaak
  • 600 gr visfilets zonder vel, in gelijke blokjes versneden
  • 1 kommetje erwten bevroren (diepvries)

Als afwerking :

  • wat lente ui fijn gesneden
  • wat Knapperig brood als bijgerecht (optioneel)

Instructies
 

  • We maken een vispannetje!
  • Smelt de boter in een braadpan op middelhoog vuur.
    40 gr boter
  • Voeg de gesnipperde knoflook en ui toe.
    2 tenen knoflook, 1 ui
  • Bak zachtjes gedurende 5 minuten. Let op, de ui moet stoven, niet kleuren!
  • Voeg de fijn gesneden wortel toe en roer door.
    2 wortelen
  • Laat even meestoven.
  • Zet het vuur hoog en voeg de droge witte wijn toe.
    125 ml droge witte wijn
  • Roer dan snel tot de wijn grotendeels verdampt is.
  • Voeg de bloem toe en roer 30 seconden! Zo krijg je een roux.
    35 gr bloem
  • Laat even meebakken, maar zorg dat het niet verbrand.
  • Giet er langzaam en al roerend de visfumet bij om de roux op te lossen.
    500 ml visfumet
  • Roer er dan melk door.
    750 ml volle melk
  • Voeg aardappel, maïs, zout en peper toe.
    2 aardappelen, 1 blikje maïs, zout, zwarte peper
  • Breng het geheel al roerend aan de kook en draai het vuur lager zodat het zachtjes suddert.
  • Kook, af en toe roerend, 8 tot 10 minuten.
  • De aardappel moet bijna gaar zijn.
  • Voeg de vis en erwten toe. Nogmaals, zorg dat je vis in gelijke stukken gesneden is!
    600 gr visfilets, 1 kommetje erwten
  • Laat 3 minuten zachtjes sudderen. (Tot de vis net gaar is, hij moet gemakkelijk vlokken)
  • Proef, en kruid af met peper en zout naar smaak.
  • Als de saus te dik is kan je een beetje melk of fumet toevoegen.
  • Je vispannetje is klaar.
  • Serveer in vuurvaste kommetjes.
  • Garneer met wat gesneden lente ui, en serveer met wat lookbrood, rijst, frieten op puree (wat je zelf verkiest).
    wat lente ui, wat Knapperig brood

RECEPT VIDEO

YouTube video

Notities

Vispannetje met groenten.

Een vispannetje of vispotje kennen we allemaal. Dit gerecht valt of staat met de kwaliteit van de ingrediënten die je gebruikt en het juiste materiaal. Het is helemaal niet zo moeilijk om te maken. Volg ons recept en je zet een visschotel op tafel om duimen en vingers af te likken.


Koken en tafelen producten bij Bol.com

INFO EN TIPS :

  • Gebruik als eerste keuze een visfumet! En liefst ook één die je zelf gemaakt hebt. Ons recept kan je terugvinden in onze receptenbundel.
  • Ook kan je het vispannetje maken met kippenbouillon indien je dit liever hebt. Hier geldt dan hetzelfde...liefst  zelfgemaakt!
  • Moest je nu echt geen bouillon of fumet in huis hebben, dan kan je met liebig blokjes (bouillonblokjes) snel een bouillon maken. Let op, het eindresultaat zal niet hetzelfde zijn, maar smaken zal het zeker! Gebruik 1 blokje op een halve liter water.
  • De vis die je wil gebruiken voor je vispannetje hangt af van je persoonlijke voorkeur! In ons recept gebruiken we victoriabaars, maar je kan aan de slag met alle soorten "stevige" vis! Roodbaars, kabeljauw, zalm, zeebaars, poon of leng. Alle baarsachtigen zijn ok. Ook kan je er garnalen aan toevoegen indien je dit zou wensen. Gebruik geen delicatere vissoorten zoals platvissen (tong of pladijs bijvoorbeeld). Deze gaan helemaal uit elkaar vallen in je vispotje.
  • Ook kan je het vispotje gratineren onder de grill indien je dit wenst. Serveer het in vuurvaste soepkommetjes, strooi er wat van je favoriete kaas over een laat gratineren onder de grill van je oven.
  • Gebruik diepvries erwtjes. Erwtjes uit blik kan ook, laat ze uitlekken, maar voeg ze pas toe op het laatst. Ze moeten immers niet meer garen.
  • Enkel vastkokende, stevige aardappelen kan je gebruiken in het pannetje. Een puree-aardappel zal volledig stuk brokkelen in je bereiding en zo krijg je een pap! Een roseval (met een rode schil) of nicola aardappel is top!
  • Serveer het vispannetje op zichzelf, maar een stuk geroosterd knoflookbrood, wat gestoomde rijst, frieten of een aardappelpuree gaan zeker ook goed samen.
  • Wil je het voller van smaak? Vervang dan de helft van de volle melk met culinaire room.

Keukentools voor het maken van een vispannetje.

  1. Een braadpan: Begin bij het begin en zorg voor een degelijke braadpan! Het vispannetje moet garen in je pan zonder dat het aanzet. De juiste pan is dus uiterst belangrijk (en die hoeft niet zo extreem duur te zijn). Ben je nog op zoek naar een goed exemplaar? Dan kunnen we je de pan van 'BK' aanraden! Deze gebruiken we zelf al jaren en zijn hier uiterst tevreden over! 1 gouden tip! Zet ze nooit of te nimmer in je vaatwasmachine! Dit is nefast voor je pan, ook al beweren de makers van niet! Voor deze gietijzeren pan is de temperatuur van de vaatwasmachine in combinatie met de zuren van het afwasmiddel echt 'not done'! Je pan gaat eraan!
    Rode BK braadpan met deksel
    De veelzijdige en duurzame BK braadpan, ideaal voor diverse gerechten.
     
  2. Vuurvaste kommetjes : Wat wij ook graag doen is het vispannetje gratineren onder de grill. Natuurlijk heb je dan wel kommetjes nodig die bestand zijn tegen hoge temperaturen! Serveer het vispotje in de kommetjes, strooi er wat van je favoriete kaas over een laat gratineren onder de grill van je oven.
    Le Creuset vuurvaste kommetjes in rood, ideaal voor oven en grill.
    Duurzame Le Creuset vuurvaste kommetjes, perfect voor gratineren en serveren.
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking? Laat dan een reactie achter hieronder of contacteer ons! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates. Zo bereiken we meer mensen, help je ons groeien en daar zijn we je uiterst dankbaar voor!
Vispannetje is dus helemaal niet zo moeilijk om te maken! Probeer het een keer!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Vispannetje
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
516
% Daily Value*
Fat
 
18
g
28
%
Saturated Fat
 
10
g
63
%
Trans Fat
 
0.3
g
Polyunsaturated Fat
 
1
g
Monounsaturated Fat
 
4
g
Cholesterol
 
120
mg
40
%
Sodium
 
661
mg
29
%
Potassium
 
1445
mg
41
%
Carbohydrates
 
41
g
14
%
Fiber
 
4
g
17
%
Sugar
 
16
g
18
%
Protein
 
43
g
86
%
Vitamin A
 
5668
IU
113
%
Vitamin C
 
23
mg
28
%
Calcium
 
336
mg
34
%
Iron
 
3
mg
17
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword vispannetje
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
1
Share to...