Uiensoep
Uiensoep! Rijke, smaakvolle rundsbouillon, zoete gekarameliseerde uien en een grote grop smeltende kaas in samenspel met een croûton. Heerlijk! Het is een must om deze klassieker in onze receptenbundel te hebben.
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
- 3 stuks Uien groot, en in ringen gesneden
- 2 el ongezouten roomboter
- wat grof zout
- 2 el droge sherry
- 1 stuk kruidentuil Bouquet garni, eventueel aangevuld met 2 jeneverbessen.
- 1,2 liter rundsbouillon (rundsfond)
- 4 sneden zuurdesem brood (of een ander brood naar keuze)
- wat roomboter om de broodsneden in te smeren
- 250 gr gruyere kaas koop een blok en rasp de kaas zelf indien mogelijk! Dit is beter dan de voorgeraspte zakjes.
- wat peper naar smaak
- wat zout naar smaak
Instructies
- Pel en snijd de uien in ringen op een snijplank.3 stuks Uien
- Zet een degelijke braadpan op je vuur en smelt de boter erin.2 el ongezouten roomboter
- Doe de uien in de braadpan en bestrooi met wat grof zout.wat grof zout
- Roer even alles onder elkaar met een spatel.
- Zet het deksel op de pan en laat 10 minuten stoven op een zacht vuur.
- Terwijl de uien stoven roer je het een keer of 2 om, maar zet telkens het deksel terug op de pan.
- Haal na 10 minuten het deksel van de ketel en laat op héél zacht vuur zo'n 40 minuten sudderen.
- De uien moeten karameliseren, en dit heeft tijd nodig.
- Voeg dan 2 eetlepels droge sherry toe en roer om.2 el droge sherry
- Maak je kruidentuil (inclusief jeneverbes), voeg toe aan je pan en roer alles nog eens om.1 stuk kruidentuil
- Voeg de Rundsfond toe, roer nogmaals om en breng aan de kook.1,2 liter rundsbouillon
- Zet het deksel terug op je soepketel, draai je vuur opnieuw lager, en laat ongeveer 30 minuten op een héél zacht vuur sudderen.
- Verwarm je oven voor op 180°C.
- Smeer ondertussen de sneden zuurdesembrood (of ander brood) in aan beide zijden met boter.4 sneden zuurdesem brood, wat roomboter
- Leg op een bakplaat en laat in de oven zo'n 10 to 15 minuten toasten.
- Rasp nu de kaas.250 gr gruyere kaas
- wat peper, wat zout
- Portioneer nu de soep in vuurvaste soepkommen.
- Strooi een redelijk grop geraspte gruyere over de soep.
- Leg dan de getoaste croüton in de soepkom en bestrooi opnieuw met de kaas.
- Verhoog de temperatuur van je oven naar 210°C.
- Zet de soepkommen in het midden van de oven en bak de soep ongeveer 10 minuten in je oven. Je kan eventueel de grill van de oven gebruiken voor een nog krokantere korst. Dit moet je even uitproberen, want het hangt af van oven tot oven hoe dit laatste proces verloopt. Blijf erbij, en hou je soep in de gaten. Misschien is wat langer tijd nodig, misschien wat korter, .. Probeer!
- Je uiensoep is klaar om te serveren! Smakelijk!
RECEPT VIDEO
Notities
Uiensoep!
Uiensoep! , zoete gekarameliseerde uien en een grote grop smeltende kaas in samenspel met een croûton. Heerlijk! Het is een must om deze klassieker in onze receptenbundel te hebben.INFO EN TIPS
Uiensoep bestaat al lang want in vervlogen tijden aten de Romeinen deze soep al. Het was een soep van de 'armen'. Uien zijn altijd vrij goedkoop geweest, en laten zich ook nog eens lang bewaren. In dit blog kan je meer lezen indien je wenst. Het is van uitermate belang dat je voor dit recept een goede soepketel met deksel gebruikt! Neem een stoofpot met dikke bodem! Wij gebruiken al jaar en dag de braadpan ban BK. Topmateriaal (indien juist onderhouden), gaat jaren mee en is qua prijs een vierde van wat je betaalt aan de grotere, gekende merken. Ook de soepkommen waarin je de soep verdeelt moeten degelijk en vuurvast zijn, ze gaan immers de oven in! De pannetjes van "Le Creuset" zijn hier uiterst geschikt voor! Indien je de rundsfond of rundsbouillon zelf nog moet maken dan zal je natuurlijk een dag op voorhand moeten beginnen met koken.Is een uiensoep gezond?
Uiensoep kan over het algemeen als een gezonde maaltijd worden beschouwd, maar dit is natuurlijk afhankelijk van de ingrediënten die je gebruikt en de bereidingswijze die gehanteerd wordt. Hier zijn een paar voor- en nadelen van uiensoep: Voordelen:- Uien zijn een goede bron van vezels, vitamine C en antioxidanten.
- Uien bevatten ook flavonoïden, die ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen hebben.
- Uien bevatten weinig calorieën en vet, waardoor uiensoep een lichte maaltijd kan zijn die toch vult.
- Sommige recepten voor uiensoep bevatten veel natrium door het gebruik van bouillon of andere zoute ingrediënten. Te veel natrium kan leiden tot hoge bloeddruk en andere gezondheidsproblemen.
- Sommige recepten kunnen ook veel toegevoegde suikers of verzadigde vetten bevatten, waardoor de calorieën en het vetgehalte toenemen.
Uiensoep bewaren
De uiensoep bewaar je best in je koelkast. Laat de soep volledig afkoelen alvorens je hem overhevelt naar een luchtdichte container (bewaardoos). Je soep zal zo tot een dag of 3 goed blijven. Wil je de soep langer bewaren, dan plaats je ze best in de vriezer. Zo blijft je soep tot wel 3 maanden goed, op voorwaarde dat je vriezer minstens een temperatuur heeft van minimum -18°C! Steek ze dus niet in een klein vriesvak bovenin je koelkast, maar in een echte vriezer!Hoe maak ik mijn uiensoep dikker?
Indien je ons recept volgt heb je een belgische uiensoep die normaal dik genoeg is. Ook de croûton zal je soep wat indikken. Toch krijgen we regelmatig deze vraag. Wel, er zijn verschillende manieren om je uiensoep dikker te maken. Hier zijn een paar opties:- Maak gebruik van wat extra bloem of gebruik maïzena. De extra bloem kan je toevoegen zoals ze gebruikt wordt in het recept. Of je mengt wat maïzena met water om een pasta te maken. Voeg deze pasta geleidelijk toe aan je uiensoep terwijl je blijft roeren totdat de gewenste dikte is bereikt.
- Pureer de soep: Gebruik een staafmixer of blender om de uiensoep te pureren tot een gladde consistentie. Dit zal de soep dikker maken.
- Voeg aardappelen toe: Voeg in stukjes gesneden aardappelen toe aan de uiensoep en laat ze zacht worden. Pureer vervolgens de soep om een dikkere consistentie te krijgen.
- Voeg extra brood toe: Voeg in blokjes gesneden stokbrood of ander brood toe aan de soep en laat het zacht worden. Het brood zal de soep dikker maken.
- Laat de soep inkoken: Laat de uiensoep langer koken zodat het vocht kan verdampen en de soep dikker wordt. Let hiermee wel op!!! Je uiensoep kan zouter worden en de smaak zal hierdoor veranderen.
Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Uiensoep
Serving Size
1 portie
Amount per Serving
Calories
358
% Daily Value*
Fat
26
g
40
%
Saturated Fat
16
g
100
%
Trans Fat
0.2
g
Polyunsaturated Fat
1
g
Monounsaturated Fat
8
g
Cholesterol
84
mg
28
%
Sodium
1101
mg
48
%
Potassium
624
mg
18
%
Carbohydrates
5
g
2
%
Fiber
0.04
g
0
%
Sugar
2
g
2
%
Protein
25
g
50
%
Vitamin A
791
IU
16
%
Vitamin C
0.4
mg
0
%
Calcium
659
mg
66
%
Iron
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.