Pasta met spek
Pasta met spek! Huisgemaakte pasta in combinatie met spek, chili en Parmezaanse kaas! Smeuïg, pittig, romig en om duimen en vingers af te likken! Puur comfortfood!
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
Kruiding - Saus - Afwerking.
- 1 el olijfolie
- 400 gr gerookt spek
- 1 grote sjalot
- 4 teentjes knoflook
- 2 el rasta pasta (pastakruiden)
- 200 ml room
- wat zout
- 40 gr Parmezaanse kaas
- wat trostomaatjes
- wat rucola
Instructies
- We gaan pasta met spek maken!
Maak je pastadeeg.
- Start door 240 gr bloem te storten op een proper werkblad en maak een kuiltje.
- Voeg dan in het kuiltje 4 stuks eidooiers, 2 el olijfolie, 1 tl zout en 30 ml water toe.
- Gebruik je handen of eventueel eerst een vork om zachtjes alles onder elkaar te mengen.
- Neem beetje bij beetje wat meer bloem en meng tot je een glad deeg krijgt.
- Kneed het deeg goed voor zeker 10 minuten. Wanneer het deeg goed is zal het terugveren.
- Pak de deegbol dan goed in met huishoudfolie en laat het op z'n minst 30 minuten rusten. (De gluten in het deeg zullen zo rusten waardoor je het deeg kan uitrollen zonder het terug zal krullen)
Pasta met spek.
- Snijd dan ondertussen 400 gr gerookt spek in reepjes.
- Pel en versnipper 1 grote sjalot, en pal alvast 4 teentjes knoflook.
Ga verder met de pasta te maken.
- Neem je pastamachine bij de hand en zet hem klaar.
- Maak je werkblad proper, haal het deeg uit de huishoudfolie, bestrijk je werkblad en je deegrol met wat bloem en rol een stuk van het deeg goed uit.
- Zorg dat je het zo uitrolt zodat je het deeg door de hoogste stand van je pastamachine kan rollen.
- Rol dan het deeg door de pastamachine, zet de machine een stand lager en rol het opnieuw erdoor. Ga zo verder tot stand 4 of 3 van je pastamachine. Dan is het vel deeg op de juiste dikte voor je pasta.
- Gebruik dan je pastamachine om er tagliatelle mee te maken.
- Rol er hoopjes van en bestrooi met wat bloem zodat de pasta niet kleeft.
- Begin met een pastakoker te vullen met water en op je vuur te zetten.
Werk je pasta met spek af.
- Zet een grote koekenpan of een wokpan op je vuur met 1 el olijfolie en bak er je spek samen met de sjalot aan.
- Haal de knoflookteentjes door een lookpers, voeg ze toe aan je pan en bak alles verder aan op een matig vuur.
- Kruid dit geheel met 2 el rasta pasta kruiden en meng alles terwijl je het verder aanbakt.
- Voeg wat zout toe aan het water voor je pasta te koken.
- Wanneer het spek, sjalot en knoflook zijn aangestoofd, rasp je 40 gr Parmezaanse kaas er over uit en voeg je onmiddellijk 200 ml room toe.
- Laat het geheel wat opkoken en meng het grondig.
- Voeg nu je verse pasta toe aan je pastakoker en kook de pasta 'al dente' in ongeveer een minuut of 2.
- Voeg een soeplepel van je kokende pastawater toe aan je pan en zet je vuur lager. Laat het sudderen.
- Gebruik een tang om dan je pasta over te hevelen naar je pan.
- Zet je vuur wat hoger, voeg eventueel nog wat extra pastawater toe, meng alles grondig en laat het nog een minuutje doorkoken.
- Zet je vuur uit, versnijd wat trostomaatjes en voeg ze toe aan je pan.
- Meng het geheel opnieuw.
- Versnijd wat rucola, en opnieuw meng je deze onder de pasta.
- Je pasta met spek is klaar!
- Serveer onmiddellijk op een voorverwarmd pastabord en werk af met wat rasta pasta kruiden, wat vers geraspte parmezaanse kaas en een paar blaadjes rucola.
- Geef er eventueel een stuk brood bij ter begeleiding! Smakelijk!
RECEPT VIDEO
Notities
Pasta met spek.
Pasta met spek: Geniet van een smaakexplosie met onze huisgemaakte pasta, verrijkt met knapperig gerookt spek, een overvloed aan parmezaanse kaas, en een vleugje verrukkelijke pastakruiden. Afwerken doen we met sappige trostomaatjes en wat rucola. Puur genot in een kom! 🍝✨INFO EN TIPS :
- Wanneer je het pastadeeg zelf maakt horen we wel eens dat het deeg niet de juiste consistentie heeft. Alles heeft te maken met de soort bloem die je gebruikt, de olijfolie speelt ook een rol. Het komt er op neer dat je gerust wat mag spelen met je hoeveelheid bloem. Als je merkt dat je deeg te nat is, voeg dan gerust 'beetje per beetje' wat bloem toe. Dit tot je merkt dat je een mooi, kneedbaar deeg krijgt.
- Belangrijk is dat je het deeg lang genoeg kneed, en ook op z'n minst een half uur laat rusten!
- We gebruiken voor dit recept dun gesneden en gerookt spek. Niets houd je tegen om natuurlijk of gezouten spek te gebruiken. Ook de dikte van je reepjes of blokjes bepaal je zelf natuurlijk.
- Voor dit recept beginnen we letterlijk van het begin, en maken we dus de pasta zelf. Natuurlijk heb je wel een pastamachine nodig om je pasta te maken. Indien je nog op zoek bent naar een goed en degelijk model kunnen we je de "Mercato Atlas" aanraden! Topmateriaal!
- Liever wat minder werk en je pasta automatisch maken? Gebruik dan een elektrische pastamachine. Makkelijker in gebruik alleszins. Deze doet al het werk automatisch.
- Last but not least. Je kan natuurlijk ook gedroogde pasta gebruiken, dan is dit gerecht klaar in een wip.
- Je merkt dat we om dit gerecht te maken graag gebruik maken van een wok. Dit omdat een wokpan makkelijk te gebruiken is om al de ingrediënten te mengen. Zo kan je zowel je spek, de saus, de pasta en de afwerking in 1 pan klaar maken. Handig.
- Meer weten over pasta?
-
Pastadeeg ... simpel en gemakkelijk te maken!Nieuwsgierig naar zelfgemaakt pastadeeg? In deze gids leert u hoe u vers en zelfgemaakt pastadeeg maakt met slechts twee ingrediënten: bloem en eieren. Het is een deeg voor alle doeleinden! Gebruik het om verse pappardelle, tagliatelle, spaghetti of ravioli te maken! Het goede nieuws is dat pastadeeg niet zo moeilijk is om te maken. Het brengt je gerecht naar een hoger niveau, en is zoveel lekkerder dan de industriële vorm. Maar hoe begin je er aan? Wat heb je nodig? Hoe kan je het bewaren? Wel, hier volgt een gids om zelf je pastadeeg te maken… Wat is pastadeeg? En ... Read more
Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Pasta met spek
Serving Size
1 portie
Amount per Serving
Calories
218
% Daily Value*
Fat
1
g
2
%
Saturated Fat
0.1
g
1
%
Polyunsaturated Fat
0.2
g
Monounsaturated Fat
0.1
g
Sodium
1
mg
0
%
Potassium
64
mg
2
%
Carbohydrates
46
g
15
%
Fiber
2
g
8
%
Sugar
0.2
g
0
%
Protein
6
g
12
%
Calcium
9
mg
1
%
Iron
3
mg
17
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.