beef stroganoff

Beef Stroganoff

beef stroganoff

Beef StroĀ­gaĀ­noff, een klasĀ­sieĀ­ker die niet mocht ontĀ­breĀ­ken in onze recepĀ­tenĀ­bunĀ­del. Mals en sapĀ­pig rundĀ­vlees in comĀ­biĀ­naĀ­tie met mosĀ­terd, zure room en rundsĀ­fond. Zoals het hoort!
5 from 1 vote
Prep Time 20 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 35 mins
CourĀ­se HoofdĀ­geĀ­rechĀ­ten, vleesgerechten
CuiĀ­siĀ­ne KlasĀ­sieĀ­kers, RusĀ­sisch, Vleesgerechten
SerĀ­vings 4 perĀ­soĀ­nen
CaloĀ­ries 506 kcal

Ingrediƫnten
 
 

  • 600 gr rib-eye
  • 2 el araĀ­chiĀ­deĀ­olie
  • 1 groĀ­te ui in rinĀ­gen gesneden
  • 300 gr chamĀ­pigĀ­nons vers, en in kwartĀ­jes gesneden
  • 40 gr roomĀ­boĀ­ter
  • 2 el bloem
  • 500 ml rundsĀ­fond
  • 1 el Dijon mosĀ­terd
  • 150 ml zure room
  • Peper van de molen
  • zout van de molen
  • wat biesĀ­look gesnipĀ­perd, voor de garnering

Instructies
 

  • Gebruik een vleesĀ­haĀ­mer (of een deegĀ­rolĀ­ler of uw vuist) om de biefĀ­stuk plat te maken tot ze ongeĀ­veer 3/4 cm dik zijn. Snijd ze in reepĀ­jes van 5 mm (snijd lanĀ­ge reepĀ­jes doorĀ­midĀ­den) en gooi het overĀ­tolĀ­liĀ­ge vet weg.
    600 gr rib-eye
  • Bestrooi met een snufĀ­je zout en peper.
    Peper, zout
  • VerĀ­hit 1 eetĀ­leĀ­pel araĀ­chiĀ­deĀ­olie in een groĀ­te koeĀ­kenĀ­pan op hoog vuur.
    2 el arachideolie
  • We verĀ­deĀ­len nu het vlees in 2 of zelfs 3 delen. De bedoeĀ­ling is om je vlees te schroeiĀ­en! Zorg dus dat je pan niet te vol ligt, we wilĀ­len het rundĀ­vlees niet koken!
  • Als je olie heet is voeg dan de helft van het rundĀ­vlees toe in je koeĀ­kenĀ­pan.
  • VerĀ­deel het met een tang!
  • Laat 30 seconĀ­den onaanĀ­geĀ­roerd tot het vlees bruin is.
  • Het vlees moet schroeien!
  • Draai het vlees snel om (zo goed als je kunt!).
  • Laat nog 30 seconĀ­den onaanĀ­geĀ­roerd bakĀ­ken om te kleuren.
  • Haal het vlees uit de pan en leg op een bord.
  • Voeg de resĀ­teĀ­renĀ­de 1 eetĀ­leĀ­pel olie toe en herĀ­haal met de rest van het rundvlees.
    2 el arachideolie
  • Zet het vuur laag tot middelhoog.
  • Voeg boter toe, smelt en wacht tot ze licht begint te bruisen.
    40 gr roomboter
  • Voeg verĀ­volĀ­gens de uien toe, bak 1 minuut en voeg dan de chamĀ­pigĀ­nons toe.
    1 groĀ­te ui
  • Bak de chamĀ­pigĀ­nons tot ze goudĀ­bruin zijn.
    300 gr champignons
  • Gebruik een houĀ­ten of kunstĀ­stofĀ­fen spaĀ­tel en schraap de bodem van de pan om alle aanĀ­bakĀ­sels mee los te krijĀ­gen (dit is smaak!).
  • Voeg de bloem toe.
    2 el bloem
  • Laat de bloem al roeĀ­rend 1 minuut mee bakken.
  • Voeg al roeĀ­rend de helft van de rundsĀ­fond toe.
    500 ml rundsfond
  • Roer je pan eens goed door.
  • Voeg dan zure room en mosĀ­terd toe.
    150 ml zure room, 1 el Dijon mosterd
  • Roer tot alles is opgenomen.
  • Breng het geheel aan de kook en zet de warmĀ­teĀ­bron op middellaag.
  • Laat je saus zo’n 5 minuĀ­ten zacht prutĀ­teĀ­len en indikken.
  • Kruid met peper en zout van de molen.
    Peper, zout
  • Doe het rundĀ­vlees er weer bij (incluĀ­sief het sap uit de borden).
  • Laat 1 minuut sudĀ­deĀ­ren en haal dan onmidĀ­delĀ­lijk van het vuur.
  • Bestrooid met gesnipĀ­perĀ­de biesĀ­look indien gewenst.
    wat biesĀ­look
  • Je beef stroĀ­gaĀ­noff is klaar!
  • SerĀ­veer met pasĀ­ta, perĀ­fect gestoomĀ­de rijst, frietĀ­jes of aardappelen.

Notities

Beef Stroganoff

Beef StroĀ­gaĀ­noff (бефстроганов) dook op in het midĀ­den van het 19e-eeuwĀ­se Rusland.Een gerecht dat bestond uit licht gepeĀ­kelĀ­de rundĀ­vleesĀ­blokĀ­jes die werĀ­den gebakĀ­ken en gekookt in een eenĀ­vouĀ­diĀ­ge saus van bouilĀ­lon en mosĀ­terd met slechts een kleiĀ­ne hoeĀ­veelĀ­heid zure room.

TIPS EN INFO

 
  • De oorĀ­sprong van het gerecht is onduiĀ­deĀ­lijk, maar het wordt waarĀ­schijnĀ­lijk in verĀ­band gebracht met een FranĀ­se chef-kok of een in FrankĀ­rijk opgeĀ­leiĀ­de chef-kok die voor de famiĀ­lie StroĀ­gaĀ­noff werkĀ­te. HoeĀ­wel het gerecht van RusĀ­siĀ­sche oorĀ­sprong is, is het sterk beĆÆnĀ­vloed door de FranĀ­se kookĀ­stijl — dit is het duiĀ­deĀ­lijkst te zien aan de manier waarĀ­op het rundĀ­vlees wordt gesneĀ­den, in blokĀ­jes of reepjes.
  • Het eerĀ­ste bekenĀ­de recept verĀ­scheen in EleĀ­na MoloĀ­kĀ­hoĀ­vets’ A Gift to Young HouĀ­seĀ­wiĀ­ves, gepuĀ­bliĀ­ceerd in 1871. SindsĀ­dien heeft het gerecht groĀ­te verĀ­anĀ­deĀ­rinĀ­gen onderĀ­gaan. Het rundĀ­vlees wordt nog steeds in reepĀ­jes gesneĀ­den, maar de saus is veel rijĀ­ker, met in plakĀ­jes gesneĀ­den chamĀ­pigĀ­nons en uien die met runĀ­derĀ­bouilĀ­lon worĀ­den gekookt en een beetĀ­je worĀ­den ingeĀ­dikt met zure room die er pas aan het eind wordt doorgeroerd.
  • Het gerecht wordt traĀ­diĀ­tiĀ­oĀ­neel geserĀ­veerd met aardĀ­apĀ­pelĀ­rieĀ­tjes, maar is even lekĀ­ker met rijst, eierĀ­noeĀ­dels, frieĀ­ten of aardappelpuree.
  • TegenĀ­woorĀ­dig is het recept seriĀ­eus verĀ­basĀ­terd. Men voegt vodĀ­ka toe, samen met papriĀ­ka en zelfs tomaĀ­tenĀ­puĀ­ree. Het staat je natuurĀ­lijk vrij om het recept aan te pasĀ­sen. Wij geven je hier het origineel!

Het beste stuk rundvlees voor beef stroganoff!

Gebruik een stuk rundĀ­vlees van goeĀ­de kwaĀ­liĀ­teit dat snel gaar is!
  • rib-eye zonĀ­der been (heeft meer smaak door t vet)
  • kraaiĀ­steak
  • entrecÓ­te
  • ossenĀ­haas (Filet pure).
  • Gebruik geen gewoĀ­ne steak!
  • VarĀ­kensĀ­vlees kan ook worĀ­den gebruikt — varĀ­kensĀ­stroĀ­gaĀ­noff komt ook in RusĀ­land voor.
  • Het staat je vrij om dit gerecht ook te maken met kip.
De goedĀ­koĀ­peĀ­re manier!
Als je geen rundĀ­vlees van goeĀ­de kwaĀ­liĀ­teit hebt, raad ik je ten zeerĀ­ste aan het vlees mals te maken met deze gemakĀ­keĀ­lijĀ­ke ChiĀ­neĀ­se methoĀ­de. Je kan dit trouĀ­wens doen met alle soorĀ­ten vlees! Ik heb er een heel verĀ­haal aan gewijd! Klik hier! Indien je varĀ­kensĀ­vlees of kip gebruikt zou ik je zeker aanĀ­raĀ­den om het vlees eerst voor te bereiĀ­den op deze manier!
Onze recepĀ­tenĀ­bunĀ­del werĀ­den mogeĀ­lijk gemaakt door softĀ­waĀ­re van BootĀ­strapĀ­ped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
BootĀ­strapĀ­ped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geproĀ­beerd? Of heb je een vraag of opmerĀ­king over het recept? Laat dan een reacĀ­tie achĀ­ter hierĀ­onĀ­der of deel het op je sociĀ­al media.
MisĀ­schien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? AbonĀ­neer je op onze nieuwsĀ­brief en volg ons op youĀ­tuĀ­beFacebookPinĀ­teĀ­rest en InstĀ­agram voor alle laatĀ­ste updates.
Beef StroĀ­gaĀ­noff, een klasĀ­sieĀ­ker die je zeker eens moet proĀ­beĀ­ren! Laat ons weten wat er van vond!
KeyĀ­word beef stroĀ­gaĀ­noff
Dit recept delen op facebook?VerĀ­meld @liliesfood.be or tag #lilieĀ­sĀ­food!
Dit recept delen op InstĀ­agram?VerĀ­meld @liliesfood.be or tag #lilieĀ­sĀ­food!
Dit recept geproĀ­beerd?Laat ons weten hoe het was! 

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!