
beef stroganoff
Beef StroĀgaĀnoff, een klasĀsieĀker die niet mocht ontĀbreĀken in onze recepĀtenĀbunĀdel. Mals en sapĀpig rundĀvlees in comĀbiĀnaĀtie met mosĀterd, zure room en rundsĀfond. Zoals het hoort!
Materiaal ā Benodigdheden

vleesĀhaĀmer (of je gebruikt je vuisten)
Ingrediƫnten
- 600 gr rib-eye
- 2 el araĀchiĀdeĀolie
- 1 groĀte ui in rinĀgen gesneden
- 300 gr chamĀpigĀnons vers, en in kwartĀjes gesneden
- 40 gr roomĀboĀter
- 2 el bloem
- 500 ml rundsĀfond
- 1 el Dijon mosĀterd
- 150 ml zure room
- Peper van de molen
- zout van de molen
- wat biesĀlook gesnipĀperd, voor de garnering
Instructies
- Gebruik een vleesĀhaĀmer (of een deegĀrolĀler of uw vuist) om de biefĀstuk plat te maken tot ze ongeĀveer 3/4 cm dik zijn. Snijd ze in reepĀjes van 5 mm (snijd lanĀge reepĀjes doorĀmidĀden) en gooi het overĀtolĀliĀge vet weg.600 gr rib-eye
- Bestrooi met een snufĀje zout en peper.Peper, zout
- VerĀhit 1 eetĀleĀpel araĀchiĀdeĀolie in een groĀte koeĀkenĀpan op hoog vuur.2 el arachideolie
- We verĀdeĀlen nu het vlees in 2 of zelfs 3 delen. De bedoeĀling is om je vlees te schroeiĀen! Zorg dus dat je pan niet te vol ligt, we wilĀlen het rundĀvlees niet koken!
- Als je olie heet is voeg dan de helft van het rundĀvlees toe in je koeĀkenĀpan.
- VerĀdeel het met een tang!
- Laat 30 seconĀden onaanĀgeĀroerd tot het vlees bruin is.
- Het vlees moet schroeien!
- Draai het vlees snel om (zo goed als je kunt!).
- Laat nog 30 seconĀden onaanĀgeĀroerd bakĀken om te kleuren.
- Haal het vlees uit de pan en leg op een bord.
- Voeg de resĀteĀrenĀde 1 eetĀleĀpel olie toe en herĀhaal met de rest van het rundvlees.2 el arachideolie
- Zet het vuur laag tot middelhoog.
- Voeg boter toe, smelt en wacht tot ze licht begint te bruisen.40 gr roomboter
- Voeg verĀvolĀgens de uien toe, bak 1 minuut en voeg dan de chamĀpigĀnons toe.1 groĀte ui
- Bak de chamĀpigĀnons tot ze goudĀbruin zijn.300 gr champignons
- Gebruik een houĀten of kunstĀstofĀfen spaĀtel en schraap de bodem van de pan om alle aanĀbakĀsels mee los te krijĀgen (dit is smaak!).
- Voeg de bloem toe.2 el bloem
- Laat de bloem al roeĀrend 1 minuut mee bakken.
- Voeg al roeĀrend de helft van de rundsĀfond toe.500 ml rundsfond
- Roer je pan eens goed door.
- Voeg dan zure room en mosĀterd toe.150 ml zure room, 1 el Dijon mosterd
- Roer tot alles is opgenomen.
- Breng het geheel aan de kook en zet de warmĀteĀbron op middellaag.
- Laat je saus zoān 5 minuĀten zacht prutĀteĀlen en indikken.
- Kruid met peper en zout van de molen.Peper, zout
- Doe het rundĀvlees er weer bij (incluĀsief het sap uit de borden).
- Laat 1 minuut sudĀdeĀren en haal dan onmidĀdelĀlijk van het vuur.
- Bestrooid met gesnipĀperĀde biesĀlook indien gewenst.wat biesĀlook
- Je beef stroĀgaĀnoff is klaar!
- SerĀveer met pasĀta, perĀfect gestoomĀde rijst, frietĀjes of aardappelen.
Video
Notities
Beef Stroganoff
Beef StroĀgaĀnoff (беŃŃŃŃŠ¾Š³Š°Š½Š¾Š²) dook op in het midĀden van het 19e-eeuwĀse Rusland.Een gerecht dat bestond uit licht gepeĀkelĀde rundĀvleesĀblokĀjes die werĀden gebakĀken en gekookt in een eenĀvouĀdiĀge saus van bouilĀlon en mosĀterd met slechts een kleiĀne hoeĀveelĀheid zure room.TIPS EN INFO
- De oorĀsprong van het gerecht is onduiĀdeĀlijk, maar het wordt waarĀschijnĀlijk in verĀband gebracht met een FranĀse chef-kok of een in FrankĀrijk opgeĀleiĀde chef-kok die voor de famiĀlie StroĀgaĀnoff werkĀte. HoeĀwel het gerecht van RusĀsiĀsche oorĀsprong is, is het sterk beĆÆnĀvloed door de FranĀse kookĀstijl ā dit is het duiĀdeĀlijkst te zien aan de manier waarĀop het rundĀvlees wordt gesneĀden, in blokĀjes of reepjes.
- Het eerĀste bekenĀde recept verĀscheen in EleĀna MoloĀkĀhoĀvetsā A Gift to Young HouĀseĀwiĀves, gepuĀbliĀceerd in 1871. SindsĀdien heeft het gerecht groĀte verĀanĀdeĀrinĀgen onderĀgaan. Het rundĀvlees wordt nog steeds in reepĀjes gesneĀden, maar de saus is veel rijĀker, met in plakĀjes gesneĀden chamĀpigĀnons en uien die met runĀderĀbouilĀlon worĀden gekookt en een beetĀje worĀden ingeĀdikt met zure room die er pas aan het eind wordt doorgeroerd.
- Het gerecht wordt traĀdiĀtiĀoĀneel geserĀveerd met aardĀapĀpelĀrieĀtjes, maar is even lekĀker met rijst, eierĀnoeĀdels, frieĀten of aardappelpuree.
- TegenĀwoorĀdig is het recept seriĀeus verĀbasĀterd. Men voegt vodĀka toe, samen met papriĀka en zelfs tomaĀtenĀpuĀree. Het staat je natuurĀlijk vrij om het recept aan te pasĀsen. Wij geven je hier het origineel!
Het beste stuk rundvlees voor beef stroganoff!
Gebruik een stuk rundĀvlees van goeĀde kwaĀliĀteit dat snel gaar is!- rib-eye zonĀder been (heeft meer smaak door t vet)
- kraaiĀsteak
- entrecĆ“Āte
- ossenĀhaas (Filet pure).
- Gebruik geen gewoĀne steak!
- VarĀkensĀvlees kan ook worĀden gebruikt ā varĀkensĀstroĀgaĀnoff komt ook in RusĀland voor.
- Het staat je vrij om dit gerecht ook te maken met kip.


Dit recept delen op facebook?VerĀmeld @liliesfood.be or tag #lilieĀsĀfood!
Dit recept delen op InstĀagram?VerĀmeld @liliesfood.be or tag #lilieĀsĀfood!
Dit recept geproĀbeerd?Laat ons weten hoe het was!