beef stroganoff

Beef Stroganoff

beef stroganoff

Beef Stro­ga­noff, een klas­sie­ker die niet mocht ont­bre­ken in onze recep­ten­bun­del. Mals en sap­pig rund­vlees in com­bi­na­tie met mos­terd, zure room en runds­fond. Zoals het hoort!
5 from 1 vote
Prep Time 20 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 35 mins
Cour­se Hoofd­ge­rech­ten, vleesgerechten
Cui­si­ne Klas­sie­kers, Rus­sisch, Vleesgerechten
Ser­vings 4 per­so­nen
Calo­ries 506 kcal

Ingrediënten
 
 

  • 600 gr rib-eye
  • 2 el ara­chi­de­olie
  • 1 gro­te ui in rin­gen gesneden
  • 300 gr cham­pig­nons vers, en in kwart­jes gesneden
  • 40 gr room­bo­ter
  • 2 el bloem
  • 500 ml runds­fond
  • 1 el Dijon mos­terd
  • 150 ml zure room
  • Peper van de molen
  • zout van de molen
  • wat bies­look gesnip­perd, voor de garnering

Instructies
 

  • Gebruik een vlees­ha­mer (of een deeg­rol­ler of uw vuist) om de bief­stuk plat te maken tot ze onge­veer 3/4 cm dik zijn. Snijd ze in reep­jes van 5 mm (snijd lan­ge reep­jes door­mid­den) en gooi het over­tol­li­ge vet weg.
    600 gr rib-eye
  • Bestrooi met een snuf­je zout en peper.
    Peper, zout
  • Ver­hit 1 eet­le­pel ara­chi­de­olie in een gro­te koe­ken­pan op hoog vuur.
    2 el arachideolie
  • We ver­de­len nu het vlees in 2 of zelfs 3 delen. De bedoe­ling is om je vlees te schroei­en! Zorg dus dat je pan niet te vol ligt, we wil­len het rund­vlees niet koken!
  • Als je olie heet is voeg dan de helft van het rund­vlees toe in je koe­ken­pan.
  • Ver­deel het met een tang!
  • Laat 30 secon­den onaan­ge­roerd tot het vlees bruin is.
  • Het vlees moet schroeien!
  • Draai het vlees snel om (zo goed als je kunt!).
  • Laat nog 30 secon­den onaan­ge­roerd bak­ken om te kleuren.
  • Haal het vlees uit de pan en leg op een bord.
  • Voeg de res­te­ren­de 1 eet­le­pel olie toe en her­haal met de rest van het rundvlees.
    2 el arachideolie
  • Zet het vuur laag tot middelhoog.
  • Voeg boter toe, smelt en wacht tot ze licht begint te bruisen.
    40 gr roomboter
  • Voeg ver­vol­gens de uien toe, bak 1 minuut en voeg dan de cham­pig­nons toe.
    1 gro­te ui
  • Bak de cham­pig­nons tot ze goud­bruin zijn.
    300 gr champignons
  • Gebruik een hou­ten of kunst­stof­fen spa­tel en schraap de bodem van de pan om alle aan­bak­sels mee los te krij­gen (dit is smaak!).
  • Voeg de bloem toe.
    2 el bloem
  • Laat de bloem al roe­rend 1 minuut mee bakken.
  • Voeg al roe­rend de helft van de runds­fond toe.
    500 ml rundsfond
  • Roer je pan eens goed door.
  • Voeg dan zure room en mos­terd toe.
    150 ml zure room, 1 el Dijon mosterd
  • Roer tot alles is opgenomen.
  • Breng het geheel aan de kook en zet de warm­te­bron op middellaag.
  • Laat je saus zo’n 5 minu­ten zacht prut­te­len en indikken.
  • Kruid met peper en zout van de molen.
    Peper, zout
  • Doe het rund­vlees er weer bij (inclu­sief het sap uit de borden).
  • Laat 1 minuut sud­de­ren en haal dan onmid­del­lijk van het vuur.
  • Bestrooid met gesnip­per­de bies­look indien gewenst.
    wat bies­look
  • Je beef stro­ga­noff is klaar!
  • Ser­veer met pas­ta, per­fect gestoom­de rijst, friet­jes of aardappelen.

Notities

Beef Stroganoff

Beef Stro­ga­noff (бефстроганов) dook op in het mid­den van het 19e-eeuw­se Rusland.Een gerecht dat bestond uit licht gepe­kel­de rund­vlees­blok­jes die wer­den gebak­ken en gekookt in een een­vou­di­ge saus van bouil­lon en mos­terd met slechts een klei­ne hoe­veel­heid zure room.

TIPS EN INFO

 
  • De oor­sprong van het gerecht is ondui­de­lijk, maar het wordt waar­schijn­lijk in ver­band gebracht met een Fran­se chef-kok of een in Frank­rijk opge­lei­de chef-kok die voor de fami­lie Stro­ga­noff werk­te. Hoe­wel het gerecht van Rus­si­sche oor­sprong is, is het sterk beïn­vloed door de Fran­se kook­stijl — dit is het dui­de­lijkst te zien aan de manier waar­op het rund­vlees wordt gesne­den, in blok­jes of reepjes.
  • Het eer­ste beken­de recept ver­scheen in Ele­na Molo­k­ho­vets’ A Gift to Young Hou­se­wi­ves, gepu­bli­ceerd in 1871. Sinds­dien heeft het gerecht gro­te ver­an­de­rin­gen onder­gaan. Het rund­vlees wordt nog steeds in reep­jes gesne­den, maar de saus is veel rij­ker, met in plak­jes gesne­den cham­pig­nons en uien die met run­der­bouil­lon wor­den gekookt en een beet­je wor­den inge­dikt met zure room die er pas aan het eind wordt doorgeroerd.
  • Het gerecht wordt tra­di­ti­o­neel geser­veerd met aard­ap­pel­rie­tjes, maar is even lek­ker met rijst, eier­noe­dels, frie­ten of aardappelpuree.
  • Tegen­woor­dig is het recept seri­eus ver­bas­terd. Men voegt vod­ka toe, samen met papri­ka en zelfs toma­ten­pu­ree. Het staat je natuur­lijk vrij om het recept aan te pas­sen. Wij geven je hier het origineel!

Het beste stuk rundvlees voor beef stroganoff!

Gebruik een stuk rund­vlees van goe­de kwa­li­teit dat snel gaar is!
  • rib-eye zon­der been (heeft meer smaak door t vet)
  • kraai­steak
  • entrecô­te
  • ossen­haas (Filet pure).
  • Gebruik geen gewo­ne steak!
  • Var­kens­vlees kan ook wor­den gebruikt — var­kens­stro­ga­noff komt ook in Rus­land voor.
  • Het staat je vrij om dit gerecht ook te maken met kip.
De goed­ko­pe­re manier!
Als je geen rund­vlees van goe­de kwa­li­teit hebt, raad ik je ten zeer­ste aan het vlees mals te maken met deze gemak­ke­lij­ke Chi­ne­se metho­de. Je kan dit trou­wens doen met alle soor­ten vlees! Ik heb er een heel ver­haal aan gewijd! Klik hier! Indien je var­kens­vlees of kip gebruikt zou ik je zeker aan­ra­den om het vlees eerst voor te berei­den op deze manier!
Onze recep­ten­bun­del wer­den moge­lijk gemaakt door soft­wa­re van Boot­strap­ped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Boot­strap­ped Ventures
 
Heb je dit recept zelf gepro­beerd? Of heb je een vraag of opmer­king over het recept? Laat dan een reac­tie ach­ter hier­on­der of deel het op je soci­al media.
Mis­schien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abon­neer je op onze nieuws­brief en volg ons op you­tu­beFacebookPin­te­rest en Inst­agram voor alle laat­ste updates.
Beef Stro­ga­noff, een klas­sie­ker die je zeker eens moet pro­be­ren! Laat ons weten wat er van vond!
Key­word beef stro­ga­noff
Dit recept delen op facebook?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept delen op Inst­agram?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept gepro­beerd?Laat ons weten hoe het was! 

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!