beef stroganoff
Beef Stroganoff, een klassieker die niet mocht ontbreken in onze receptenbundel. Mals en sappig rundvlees in combinatie met mosterd, zure room en rundsfond. Zoals het hoort!
Materiaal en benodigdheden
vleeshamer - (of je gebruikt je vuisten)
Ingrediënten
Instructies
- Gebruik een vleeshamer (of een deegroller of uw vuist) om de biefstuk plat te maken tot ze ongeveer 3/4 cm dik zijn. Snijd ze in reepjes van 5 mm (snijd lange reepjes doormidden) en gooi het overtollige vet weg.600 gr rib-eye
- Bestrooi met een snufje zout en peper.Peper, zout
- Verhit 1 eetlepel arachideolie in een grote koekenpan op hoog vuur.2 el arachideolie
- We verdelen nu het vlees in 2 of zelfs 3 delen. De bedoeling is om je vlees te schroeien! Zorg dus dat je pan niet te vol ligt, we willen het rundvlees niet koken!
- Als je olie heet is voeg dan de helft van het rundvlees toe in je koekenpan.
- Verdeel het met een tang!
- Laat 30 seconden onaangeroerd tot het vlees bruin is.
- Het vlees moet schroeien!
- Draai het vlees snel om (zo goed als je kunt!).
- Laat nog 30 seconden onaangeroerd bakken om te kleuren.
- Haal het vlees uit de pan en leg op een bord.
- Voeg de resterende 1 eetlepel olie toe en herhaal met de rest van het rundvlees.2 el arachideolie
- Zet het vuur laag tot middelhoog.
- Voeg boter toe, smelt en wacht tot ze licht begint te bruisen.40 gr roomboter
- Voeg vervolgens de uien toe, bak 1 minuut en voeg dan de champignons toe.1 grote ui
- Bak de champignons tot ze goudbruin zijn.300 gr champignons
- Gebruik een houten of kunststoffen spatel en schraap de bodem van de pan om alle aanbaksels mee los te krijgen (dit is smaak!).
- Voeg de bloem toe.2 el bloem
- Laat de bloem al roerend 1 minuut mee bakken.
- Voeg al roerend de helft van de rundsfond toe.500 ml rundsfond
- Roer je pan eens goed door.
- Voeg dan zure room en mosterd toe.150 ml zure room, 1 el Dijon mosterd
- Roer tot alles is opgenomen.
- Breng het geheel aan de kook en zet de warmtebron op middellaag.
- Laat je saus zo'n 5 minuten zacht pruttelen en indikken.
- Kruid met peper en zout van de molen.Peper, zout
- Doe het rundvlees er weer bij (inclusief het sap uit de borden).
- Laat 1 minuut sudderen en haal dan onmiddellijk van het vuur.
- Bestrooid met gesnipperde bieslook indien gewenst.wat bieslook
- Je beef stroganoff is klaar!
- Serveer met pasta, perfect gestoomde rijst, frietjes of aardappelen.
RECEPT VIDEO
Notities
Beef Stroganoff
Beef Stroganoff (бефстроганов) dook op in het midden van het 19e-eeuwse Rusland.Een gerecht dat bestond uit licht gepekelde rundvleesblokjes die werden gebakken en gekookt in een eenvoudige saus van bouillon en mosterd met slechts een kleine hoeveelheid zure room.TIPS EN INFO
- De oorsprong van het gerecht is onduidelijk, maar het wordt waarschijnlijk in verband gebracht met een Franse chef-kok of een in Frankrijk opgeleide chef-kok die voor de familie Stroganoff werkte. Hoewel het gerecht van Russische oorsprong is, is het sterk beïnvloed door de Franse kookstijl - dit is het duidelijkst te zien aan de manier waarop het rundvlees wordt gesneden, in blokjes of reepjes.
- Het eerste bekende recept verscheen in Elena Molokhovets' A Gift to Young Housewives, gepubliceerd in 1871. Sindsdien heeft het gerecht grote veranderingen ondergaan. Het rundvlees wordt nog steeds in reepjes gesneden, maar de saus is veel rijker, met in plakjes gesneden champignons en uien die met runderbouillon worden gekookt en een beetje worden ingedikt met zure room die er pas aan het eind wordt doorgeroerd.
- Het gerecht wordt traditioneel geserveerd met aardappelrietjes, maar is even lekker met rijst, eiernoedels, frieten of aardappelpuree.
- Tegenwoordig is het recept serieus verbasterd. Men voegt vodka toe, samen met paprika en zelfs tomatenpuree. Het staat je natuurlijk vrij om het recept aan te passen. Wij geven je hier het origineel!
Het beste stuk rundvlees voor beef stroganoff!
Gebruik een stuk rundvlees van goede kwaliteit dat snel gaar is!- rib-eye zonder been (heeft meer smaak door t vet)
- kraaisteak
- entrecôte
- ossenhaas (Filet pure).
- Gebruik geen gewone steak!
- Varkensvlees kan ook worden gebruikt - varkensstroganoff komt ook in Rusland voor.
- Het staat je vrij om dit gerecht ook te maken met kip.
Voedingswaarde :
Nutrition Facts
beef stroganoff
Serving Size
1 portie
Amount per Serving
Calories
506
% Daily Value*
Fat
37
g
57
%
Saturated Fat
19
g
119
%
Trans Fat
0.3
g
Polyunsaturated Fat
2
g
Monounsaturated Fat
14
g
Cholesterol
135
mg
45
%
Sodium
412
mg
18
%
Potassium
964
mg
28
%
Carbohydrates
9
g
3
%
Fiber
1
g
4
%
Sugar
5
g
6
%
Protein
36
g
72
%
Vitamin A
500
IU
10
%
Vitamin C
4
mg
5
%
Calcium
69
mg
7
%
Iron
3
mg
17
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.