appel cake

Appel Cake

appel cake

Appel cake maken is niet moeilijk. Het is een klassieker onder de cakes en met slechts een paar ingrediënten tover je een lekker gebak op tafel.
5 from 1 vote
Voorbereiding 20 minutes
Kooktijd 40 minutes
Totale tijd 1 hour
Course cake en gebak, Dessert
Cuisine Belgisch, Desserts, gebak
Servings 8 personen
Calories 312 kcal

Ingrediënten
 
 

  • 150 gr bloem (bakbloem)
  • 1 tl bakpoeder
  • ¼ tl zout
  • 150 gr ongezouten boter op kamertemperatuur
  • 150 gr kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • 3 el donkere rum
  • 1 el kristalsuiker
  • 2 stuks appels naar keuze, geschild, ontdaan van klokhuis en in blokjes van een halve centimeter gesneden. (jonagold of pink lady)
  • wat bloemsuiker om de taart te versieren

Instructies
 

  • We gaan een appel cake bakken!
  • Verwarm de oven voor op 180°C en plaats een ovenrek in het midden van je oven.
  • Vet een springvorm of een gewone cakevorm in met boter of bakspray.
  • Als u een gewone cakevorm gebruikt, bekleed dan de bodem van de pan met bakpapier en vet dit ook in.
  • Klop in een mengkom de bloem, het bakpoeder en het zout goed door elkaar met een klopper.
    150 gr bloem, 1 tl bakpoeder, ¼ tl zout
  • Gebruik nu een handmixer met kloppers of een standmixer met het roerwerkopzetstuk.
  • Klop de boter en kristalsuiker tot het licht en luchtig is.
    150 gr ongezouten boter, 150 gr kristalsuiker
  • Ongeveer 3 tot 5 minuten.
  • Voeg één voor één de eieren toe, klop na elk ei het deeg goed door en schraap de zijkanten van de kom met een spatel na elke toevoeging.
    2 eieren
  • Klop het vanille-extract erdoor.
    1 tl vanille-extract
  • Klop de donkere rum erdoor.
    3 el donkere rum
  • tip: Maak je geen zorgen als het beslag er nu korrelig uitziet. Dat is niet erg.
  • Voeg het bloemmengsel(dat je in de 1ste stap gemengd hebt) beetje bij beetje toe en mix op lage snelheid tot het net gemengd is.
  • Stop met mixen.
  • Schep met een spatel de in stukjes gesneden appels erdoor.
    2 stuks appels
  • Schep het beslag in de voorbereide spring of cakevorm en egaliseer de bovenkant.
  • Bestrooi je appel cake gelijkmatig met 1 eetlepel kristalsuiker.
    1 el kristalsuiker
  • Bak ongeveer 40 minuten, of tot de appel cake goudkleurig is.
  • Tip: Ter controle kan je een tandenstoker in het midden in de cake prikken, indien hij er proper uitkomt is de appel cake gaar. Laat hem afkoelen op een rooster in spring of cakevorm waarin je hem gebakken hebt.
  • Als de cake is afgekoeld, kunt u met een bot mes langs de randen gaan.
  • Als je een springvorm gebruikt, verwijder je de zijkanten.
  • Als je een gewone cakevorm gebruikt, keert je de cake voorzichtig om op het rek, verwijdert je het bakpapier, en keer je de cake voorzichtig om en leg je hem met de goede kant naar boven op een schaal.
  • Bestuif met een fijne zeef met de bloemsuiker.
    wat bloemsuiker
  • Je appel cake is klaar!

Video

YouTube video

Notities

Appel cake.

Appel cake maken op de klassieke manier is simpel. Met ons recept is hij een beetje gepimpt omdat smaak primeert. Smakelijk!

INFO EN TIPS

  • De taart kan warm of op kamertemperatuur worden geserveerd.
  • Eet de appel cake puur of met licht gezoete slagroom, vanille-ijs of chocoladesaus. Of combineer alles voor een zoete zonde!
  • Tips voor in de diepvries: De cake kan tot 3 maanden worden ingevroren. Wikkel de taart, nadat hij volledig is afgekoeld, strak in huishoudfolie. Ontdooi een nacht in de koelkast, en haal hem uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen alvorens te serveren.
  • In ons recept gebruiken we donkere rum. De alcohol verdampt tijdens het bakken. Dit is puur smaak-gerelateerd. Het staat je natuurlijk vrij om de rum achterwege te laten.

Welke appels zijn geschikt voor appelcake?

Er zijn veel verschillende soorten appels die geschikt zijn voor appel cake. Hier zijn enkele suggesties:
  1. Jonagold appels: deze appels hebben een zoete smaak en blijven stevig tijdens het bakken, waardoor ze perfect zijn voor taarten en gebak.
  2. Elstar appels: deze appels zijn iets zuurder dan Jonagold appels, maar hebben nog steeds een aangename zoetheid. Ze worden zacht tijdens het bakken en zorgen voor een smeuïge textuur in de cake.
  3. Goudreinet appels: deze appels zijn erg stevig en hebben een uitgesproken zoetzure smaak. Ze zijn perfect voor appelcake omdat ze hun vorm en smaak behouden tijdens het bakken.
  4. Granny Smith appels: deze appels zijn erg zuur en stevig, wat betekent dat ze hun vorm behouden tijdens het bakken en een mooie textuur toevoegen aan de cake. Als je van een extra zure smaak houdt, zijn Granny Smith appels een goede keuze.
Over het algemeen geldt dat stevigere appels beter werken in appelcake, omdat ze tijdens het bakken niet uit elkaar vallen. Ze zijn wat steviger van structuur, en doordat ze minder sappig zijn heeft je cake minder kans om in te zakken of te mislukken.
Het is echter ook leuk om verschillende soorten appels te combineren voor een meer complexe smaak. Probeer eens een mix van Jonagold en Elstar of Goudreinet en Granny Smith. Succes met bakken!
Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, FacebookPinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Appel cake bakken is veruit de makkelijkste manier om een cake te bakken. Proberen maar!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
appel cake
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
312
% Daily Value*
Fat
 
17
g
26
%
Saturated Fat
 
10
g
63
%
Trans Fat
 
1
g
Polyunsaturated Fat
 
1
g
Monounsaturated Fat
 
4
g
Cholesterol
 
81
mg
27
%
Sodium
 
146
mg
6
%
Potassium
 
41
mg
1
%
Carbohydrates
 
35
g
12
%
Fiber
 
1
g
4
%
Sugar
 
20
g
22
%
Protein
 
3
g
6
%
Vitamin A
 
528
IU
11
%
Vitamin C
 
0.01
mg
0
%
Calcium
 
44
mg
4
%
Iron
 
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword appel cake, appel cake maken, appel cake recept, recept appelcake
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
4
Share to...