Waterijsjes

Waterijsjes

Waterijsjes

Waterijsjes maken is niet zo moeilijk. Ze bestaan uit 3 simpele ingrediënten! Water, suikersiroop en vruchtensap. Doordat je ze zelf maakt zijn ze zonder bewaarmiddelen en kleurstoffen nog eens gezonder ook!
5 from 2 votes
Voorbereiding 15 minutes
Kooktijd 5 minutes
rust en afkoeltijd 5 hours
Totale tijd 5 hours 20 minutes
Course Dessert
Cuisine Desserts, Kids
Servings 6 stuks
Calories 72 kcal

Materiaal en benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 500 ml water
  • 200 ml vers citroensap (gezeefd of niet, dat is een vrije keuze!)
  • wat muntblaadjes optioneel
  • wat stukjes fruit als garnering optioneel

Voor de suikersiroop.

  • 100 ml water
  • 100 gr fijne suiker

Instructies
 

  • We gaan water ijsjes maken!

De suikersiroop

  • Voeg 100ml water en 100gr fijne suiker samen in een kookpot. Breng aan de kook op een zacht vuur, en klop met een klopper tot de suiker is opgelost.
    100 ml water, 100 gr fijne suiker
  • Laat afkoelen! Koel verder en bewaar in de koelkast tot doorgekoeld!

Maak de waterijsjes.

  • Voeg nu 500ml water en 200ml citroensap toe aan de suikersiroop.
    500 ml water, 200 ml vers citroensap
  • Meng alles goed door!
  • Optioneel kan je er wat hele stukjes fruit aan toevoegen, of wat muntblaadjes.
    wat stukjes fruit als garnering, wat muntblaadjes
  • Plaats minimum 4 uur in de vriezer.
  • Je waterijsjes zijn klaar!
  • Smullen maar! Je kinderen zullen je dankbaar zijn!

Notities

Waterijsjes

Wat is er leuker dan je kinderen een zelfgemaakt waterijsje te presenteren i.p.v. diegene die je aankoopt in de supermarkt. Moeilijk is het niet en het is een welgekomen verfrissing. Bovendien zijn ze nog eens een stuk gezonder wanneer je ze zelf maakt!

INFO EN TIPS

  • Suikersiroop is niets meer dan gelijke delen water en suiker die goed met elkaar vermengd zijn. Het is afgesloten in de koeling zeer lang houdbaar!
  • Deze waterijsjes maken we nu met citroen, maar niets belet je om te experimenteren of andere smaakmakers te gebruiken. Probeer sinaasappel, limoen, aardbei, ananas, kiwi, watermeloen, ... Vervang gewoon de 200ml citroensap door een andere vruchtensap of puree.
  • Ook is het aangeraden of kleine stukjes vers fruit toe te voegen aan je ijsje. Versnijd wat fruit in hele fijne blokjes en voeg ze toe aan je vormpjes alvorens ze te vullen met de siroop.
  • Ook andere garnituren kunnen toegevoegd worden. Denk hierbij aan nootjes, muntblaadjes, zelfs stukjes venkel of chiazaad zijn een optie.
  • Wil je een gezondere versie? Vervang de suiker voor de suikersiroop door honing.
  • Wanneer je beschikt over een sapcentrifuge zijn de mogelijkheden enorm. Hiermee tover je sap uit elk stuk fruit of groente!
  • sapcentrifuge
    sapcentrifuge
  • Wij maken deze waterijsjes standaard wanneer we zelf limoncello maken. De citroenen die we gebruiken persen we tot sap voor het maken van deze waterijsjes en met de rest maken we citroenlimonade!!
  • Natuurlijk heb je om deze ijsjes te maken wel vormpjes nodig zodat je ze makkelijk kan invriezen. Ook zorgen ze ervoor dat je kinderen ze makkelijk en zonder veel smossen kunnen nuttigen. Zelf gebruiken we hiervoor siliconen vormpjes. Makkelijk in gebruik, BPA-vrij en ze kunnen in de vaatwasser. Ze zijn erg gebruiksvriendelijk en werken eigenlijk zoals de gekende 'calippo'.
  • Waterijsjes vormen
    Waterijsjes vormen
     
  • Soms krijgen we de opmerking dat de waterijsjes wat feller mogen smaken. Zeker wanneer je een ander vruchtensap gebruikt dan citroensap. Indien je dit wenst kan je in het recept makkelijk de hoeveelheid sap aanpassen. Neem bijvoorbeeld 300ml vruchtensap en 400ml water dat je toevoegt aan je suikersiroop. Of een half/half verhouding (350ml - 350ml). Die keuze is aan jou.

Hoe gezond is een waterijsje?

Waterijsjes kunnen over het algemeen als een gezonde traktatie worden beschouwd, vooral wanneer je ze zelf maakt. Ze bevatten meestal minder calorieën en vet in vergelijking met roomijs of andere ijsjes op basis van zuivel.
Wat zo geweldig is aan zelfgemaakte waterijsjes is dat je controle hebt over de kwaliteit van de ingrediënten. Je kunt biologisch fruit gebruiken of zelfs aanvullende ingrediënten zoals chiazaad of verse muntblaadjes voor extra voedingswaarde en smaak. Bovendien zijn ze vaak gezonder dan de kant-en-klare ijsjes die je in de winkel koopt, omdat je kunt bepalen hoeveel suiker of zoetstoffen je toevoegt. Probeer in plaats daarvan natuurlijke zoetstoffen zoals honing, ahornsiroop of agavesiroop te gebruiken.
Kortom, zelfgemaakte waterijsjes kunnen een gezondere optie zijn dan commerciële ijsjes, vooral als je natuurlijke ingrediënten gebruikt en matig bent met zoetstoffen.
Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, FacebookPinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Waterijsjes maken is makkelijk en ze zijn al tijden favoriet bij kinderen. Trakteer ze op een heerlijk zelfgemaakte verfrissing tijdens het spelen in de zomermaanden, of met vrienden tijdens een BBQ.

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Waterijsjes
Serving Size
 
1 ijsje
Amount per Serving
Calories
72
% Daily Value*
Fat
 
0.1
g
0
%
Saturated Fat
 
0.01
g
0
%
Polyunsaturated Fat
 
0.01
g
Monounsaturated Fat
 
0.002
g
Sodium
 
6
mg
0
%
Potassium
 
36
mg
1
%
Carbohydrates
 
19
g
6
%
Fiber
 
0.1
g
0
%
Sugar
 
18
g
20
%
Protein
 
0.1
g
0
%
Vitamin A
 
2
IU
0
%
Vitamin C
 
13
mg
16
%
Calcium
 
5
mg
1
%
Iron
 
0.04
mg
0
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword waterijsje maken, Waterijsjes, waterijsjes maken, Zelf waterijsjes maken
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
1
Share to...