Garnaalkroketten uit Oostende zijn eetbaar erfgoed!

Garnaalkroketten uit Oostende zijn sinds 15 februari 2022 door de VLAM erkend als streekproduct.

Niet elke garnaalkroket kan of mag dit label dragen.

De VLAM hanteert hierin 5 criteria :

  • Eindproducten worden bereid met grondstoffen uit de streek of volgens een traditionele bereiding.
  • De producten worden door de lokale bevolking gezien als een ‘traditioneel en streekeigen product’.
  • Ze worden op ambachtelijke wijze gemaakt volgens de streektraditie.
  • De streekproducten worden bereid in de streek van oorsprong.
  • Het eindproduct moet al minstens 25 jaar bestaan.

Oostendse garnaalkroketten zijn traditie!

De garnaalkroketten uit Oostende zijn de meest traditionele der garnaalkroketten, gemaakt met handgepelde garnalen die door Oostendse vissers gevangen worden.

De vissers koken de garnalen al aan boord van het schip in zeewater met wat extra zeezout. Ze brengen de gekookte en ongepelde grijze garnaal aan land aan de bekende ‘vistrap’ van Oostende.

De Vistrap Oostende

DE OOSTENDSE VISTRAP 

De Oostendse vistrap is een uniek instituut. Het is een vismarkt die grotendeels rechtstreeks wordt bevoorraad door eigen vissersboten. De verkoop gaat niet via de vismijn en de vis gaat in de regel helemaal nergens anders naartoe dan naar de klant, daar op de plek waar hij werd aangeland. In het hoogseizoen van de garnaal wordt eveneens een gedeelte van de vangsten van de kustvissers aangeboden via de visveiling op de veilklok.

Een smeuïge kroket.

Als de vissers de garnalen afleveren aan de ‘vistrap’ van Oostende, worden ze zo snel mogelijk verkocht en gepeld. Het is dan dat de restaurant-chefs en vishandelaars aan de slag kunnen met de garnalen. Ook de koppen en schalen ervan worden benuttigd. De koppen gebruikt men om een bisque of bouillon te maken die zal dienen als basis voor hun kroketvulling. Deze bestaat minstens uit 30% garnaal!

De garnaalkroketten worden dan binnen een straal van maximum tien kilometer geproduceerd om aan de norm van de VLAM te voldoen.

Goudbruin en krokant aan de buitenkant. Vanbinnen moet de kroket smeuïg en goed gevuld zijn met grijze garnalen. Een aantal Oostendse chefs ondertekenden ook een charter waarbij ze verklaren dat ze de Oostende garnaalkroket volgens dit principe zullen bereiden.

Oostendse garnaalkroket - eetbaar erfgoed

Garnaalkroketten uit Oostende als eetbaar Erfgoed.

Door al deze criteria te hanteren kreeg de kroket het label ‘Eetbaar Erfgoed’. De VLAM brengt met het label Streekproduct.be lokale tradities onder de aandacht, en de garnaalkroket uit Oostende vervoegt nu het rijtje.

De traditie van het kustvissen op grijze garnalen, de korte keten aan de vistrap en de lokale horeca en viswinkels (als belangrijk onderdeel van de economie) gaan hier hand in hand. Samen staan ze garant voor een mooi streekproduct zegt VLAM.

De garnaalkroket met grijze Noordzeegarnalen kan je ook gerust een Belgische streekgerecht noemen. In elke brasserie en veel horecazaken staan ze standaard op de menukaart. In het buitenland daarentegen vind je ze bijna niet – zélfs niet in Nederland…het krokettenland bij uitstek.

Een uniek product dus!

De grijze garnaal – Kaviaar uit de Noordzee!

Het hoofdbestanddeel van de meest smeuïge hap uit Oostende is dus de grijze garnaal. En het mag gezegd, dit is een topproduct! De grijze garnaal werd trouwens uitgeroepen tot ‘Vis van het jaar 2022″.

De grijze garnaal

Het is niet voor niets dat de grijze garnaal ook wel eens de ‘Kaviaar uit de Noordzee’ wordt genoemd. De Belg en zijn garnaal is een traditie die al eeuwenlang meegaat. Onze garnaal behoort gewoon tot de wereldtop! En we mogen niet vergeten dat er toch wel wat duurzaam werk en ambacht aan voorafgaat vooraleer we van dit heerlijke product kunnen genieten. In Onderstaande video neemt Jeroen de Pauw je mee met de vissersboot de Noordzee op. Een kijk op de vangst van de garnaal.

YouTube video
De vangst van de grijze garnaal

Gerechten met grijze garnalen.

Niet enkel als hoofdbestanddeel van de garnaalkroket, maar ook in vele andere gerechten gebruiken we de grijze garnaal. Ik denk maar aan :

Het recept voor de Oostendse garnaalkroketten krijg je van Peter Goossens. Je kan het onderaan dit verhaal en in onze receptenbundel terugvinden. Garnaalkroketten gebakken in de friteuse en geserveerd met puree, frieten, brood of gewoon op zichzelf. Smaken doen ze altijd!

Als je de kans hebt om eens aan de vistrap in Oostende te passeren, koop dan eens wat verse garnalen bij één van de standhouders, zet je op een bankje in de zon en geniet van dit lekkers! Neem je tijd om ze te pellen en proef het pure ziltige uit de zee! Zalig!

Garnalen aan de vistrap

Grijze garnalen pellen.

Wil je weten hoe je best deze grijze garnalen pelt? Paul Hendrickx laat het je zien in onderstaande video. Ben je aan de vistrap in Oostende? Vraag aan de visverkoop(st)er even uitleg en een voorbeeld. Ze zullen je dit met plezier tonen! Smakelijk!

YouTube video
Hoe pel ik grijze garnalen?

Garnaalkroketten festival Oostende.

Na het overdonderende succes van de eerste twee edities van het Garnaalkrokettenfestival, organiseren ze ook in oktober 2023 dit culinair evenement! Kom op 14,15 en 16 Oktober 2023 proeven van ambachtelijk gemaakte garnaalkroketten en stem mee op jouw favoriet.

Proeven, genieten en kiezen!

Place to be : ACEG Wellington, Hippodroom, Koningin Astridlaan 10, 8400 Oostende.

Hoe geraak je er? :

  • Fiets: er is een afgesloten fietsenparking voorzien op de locatie
  • Openbaar vervoer:
    • Trein: er is een eindstation in Oostende
    • De Kusttram: stopt vlak voor de deur, afstappen doe je best aan ‘Oostende renbaan’. Als je de tram neemt van aan het station moet je richting De Panne.
  • Auto: carpoolen is in! Er zijn 200 parkingplaatsen ter beschikking naast de locatie (parking Kinepolis), deze kost 10 euro.
    Gelieve gepast cash te betalen bij het binnenrijden, vol = vol .
  • Andere opties: Indigo parking Koninginnelaan
garnaalkroketfestival

HELAAS ZIJN MOMENTEEL ALLE TICKETS UITVERKOCHT!!!!

De kans bestaat dat je via Ticketswap nog een ticket kan overkopen van iemand, je kan je via onderstaande links aanmelden om een melding te krijgen wanneer er tickets vrijkomen.

Zaterdag 14 Oktober 2023.

Zondag 15 Oktober 2023.

Wil je absoluut van de garnaalkroketten komen proeven? Dan kan je op 13 oktober als VIP naar de Nacht van de Garnaalkroket.

Het Boek – “De Garnaalkroket”

Er is een boek uitgegeven over de garnaalkroket. Duik mee in een cultuur die zich gedurende tientallen jaren in de stad Oostende ontwikkelde. Want niet alleen de topchefs maar ook heel wat hobbykoks en grootmoeders hanteren hun eigen manier om het lekkerste uit de Noordzee in een krokant jasje te steken. En vaak is dit al generaties lang. Iedereen maakt garnaalkroketten en iedereen heeft er een verhaal bij! Hoe makkelijk en snel deze lekkernij op ons bord komt, zo ambitieus en complex is het om ze te maken. Indien u interesse heeft kan u het boek bestellen door de de link te volgen of te klikken op de afbeelding.

De garnaalkroket - het boek.

KREVET BIER.

“Krevet, een hoppige zet bij je garnaalkroket”…Geen betere “compagnon de route” dan een biertje bij kraakverse Oostendse garnaalkroketten. De Oostendse stadsbrouwerij ’t Koelschip ontwikkelde samen met topchef Kobe Desramaults een passend en rasecht Oostends bier. KREVET is een witbier op basis van wildgeplukte lokale kruiden en frisse citrustoetsen. Puur natuur, want KREVET is ambachtelijk gebrouwen met natuurlijke ingrediënten, zonder toevoeging van smaak- of kleurstoffen. Dankzij een alcoholpercentage van 5% is KREVET de ideale dorstlesser voor elke levensgenieter au bord du mer.

krevet-bier

Recept voor garnaalkroketten.

Garnaalkroketten maken

Garnaalkroketten maken

Dit is het meest klassieke recept om garnaalkroketten te maken. Deze goudbruine, krokante hap is een prikkeling voor al je zintuigen!
5 from 1 vote
Voorbereiding 1 day 1 hour
Kooktijd 1 hour
Totale tijd 1 day 2 hours
Course Basisgerechten, Belgisch
Cuisine Basiskeuken, Belgisch, Schaal en Schelpdieren
Servings 4 personen
Calories 559 kcal

Materiaal en benodigdheden

kookpot - BK
1 kookpot - liefst een conische sauspan
klopper
1 klopper (garde) - of klopper
bakplaat
1 diepere bakplaat - of ovenschaal
kookpot - BK
1 kookpot - om te frituren (of je gebruikt een friteuse)

Ingrediënten
  

De garnalenmelk:

  • 1,2 kg ongepelde garnalen
  • 5 dl volle melk
  • 4 stuks selderblaadjes
  • 10 stuks peperbolletjes
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 mespunt cayennepeper
  • 2 takjes tijm

De vulling

Paneren en bakken

  • 150 g bloem
  • 5 eieren
  • 1 scheutje olie
  • peper en zout
  • 150 g panko (of ander paneermeel als u geen panko heeft)
  • 3,5 l arachideolie

Afwerking

  • 5 takjes peterselie
  • 1 citroen

Instructies
 

  • We gaan garnaalkroketten maken!

TIP: Maak de vulling 12 uur op voorhand. Zo kan ze voldoende lang opstijven in de koelkast.

    Maak de garnalenmelk:

    • Pel de garnalen voor de vulling en houd 200 g garnaalkoppen aan de kant.
    • Zet een pan op het vuur, meng alle ingrediënten met de garnalenkoppen en laat 20 minuten sudderen.
    • Passeer de melk door een fijne zeef, duw al het vocht uit de koppen en zet apart.

    Maak de vulling:

    • Week de gelatinebladen in een kom ijswater.
    • Nu maken we een roux.
    • Smelt de boter in een pan en voeg al roerend de bloem toe.
    • Laat deze blonde, warme roux even doorkoken om de bloemsmaak te vermijden.
    • Blus de roux beetje bij beetje met de garnalenmelk.
    • Blijf kloppen en roeren zodat je roux niet aanzet! (Een roux die verbrand smaakt niet meer en maakt dat je opnieuw moet beginnen.)
    • Zorg voor een licht vloeibare en gebonden massa.
    • Zet de pan van het vuur, knijp de geweekte gelatinebladen uit en voeg ze toe.
    • Roer de gepelde garnalen, de citroen en de gelatine goed onder de massa.
    • Kruid met peper, zout en een mespunt geraspte nootmuskaat.
    • Maak een liason met de eidooiers en room.
    • Roer het mengsel van eidooiers en room (de liason) rustig onder het geheel.
    • Stort het mengsel uit op een dikte van ongeveer 2 cm in een geoliede schaal.
    • Dek tot tegen het mengsel af met huishoudfolie.
    • Laat een nacht rusten in de koelkast.

    Paneer en bak de garnaalkroketten:

    • Leg bakpapier op een snijplank en ontvorm de opgesteven vulling op het bakpapier.
    • Bestrooi de vulling lichtjes met gezeefde bloem.
    • Snijd in porties van ongeveer 4 cm op 5 cm.
    • Vul een mengkom met de bloem.
    • Vul een andere kom met de losgeklopte eieren, olie, peper en zout.
    • Vul nog een kom met de panko (of ander paneermeel).
    • Wentel elke portie eerst in de bloem. Haal ze daarna door de eieren. Wentel ze ten slotte in de panko.
    • Laat de kroketten opnieuw minstens 1 uur opstijven in de koelkast.
    • Frituur ze goudgeel op 180 °C in arachideolie in een pan of in je friteuse.

    Serveren:

    • Frituur de peterselie krokant op 180 °C.
    • Snijd een citroen in 4 partjes en ontdoe ze van schil, pitjes en nerven.
    • Serveer met de garnaalkroketten.
    • Smakelijk!

    Video

    YouTube video

    Notities

    Garnaalkroketten maken

    Dit is het meest klassieke recept om garnaalkroketten te maken. Deze goudbruine, krokante hap is een prikkeling voor al je zintuigen!

    TIPS EN INFO

    • Hierboven legt Peter Goossens het recept voor garnaalkroketten stap voor stap uit.
    • Meer weten over de Oostendse garnaalkroket?
    • Op 14,15 en 16 oktober 2023 is er opnieuw het Oostendse garnaalkrokettenfestival!
    • Je kan makkelijk Oostendse garnaalkroketten maken! Volg dit recept.
    • Panko is Japans paneermeel dat groffer van structuur is dan het gekende paneermeel dat wij kennen en meestal gebruiken. Je kan het tegenwoordig verkijgen in de meeste supermarkten.
    • Panko
      Panko
       
    • Als bindmiddel gebruiken we in dit recept zowel een roux als een liason. Beiden zijn bindmiddelen die veelgebruikt zijn in de keuken. Meer weten over bindmiddelen? 
    • De garnaalkroketten gaan we frituren. Je kan hiervoor de nodige olie opwarmen op je vuur in een gewone pan, maar dan heb je wel een thermometer nodig om de juiste temperatuur te bepalen. Wanner je olie niet warm genoeg is zullen je kroketten de olie opslorpen en zelfs gaan barsten waardoor je vulling uit de kroket loopt. Is je olie te heet, dan zal je kroket verbranden, of al knapperig zijn aan de buitenzijde terwijl je vulling nog koud is vanbinnen. De juiste temperatuur aanhouden is dus belangrijk. Véél handiger dus om je garnaalkroketten te frituren in een friteuse. Indien je nog op zoek bent naar een goed huishoudelijk exemplaar kunnen we de friteuse van fritel aanraden. Goed materiaal, makkelijk in onderhoud en ruim groot genoeg om je garnaalkroketten op een goede manier te frituren.
    • friteuse fritel
      friteuse fritel
       
    • Weten hoe je nu zo een friteuse makkelijk schoonmaakt? Met een vaatwastablet! Op ons YouTube-kanaal laten we je zien hoe!
    Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
     
    Bootstrap Ventures
    Bootstrapped Ventures
     
    Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
    Deel het gerust op je social media en tag ons!
    Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
    Voeg het dan hier toe!
    Bol AlgemeenBol Algemeen
    HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, FacebookPinterest en Instagram voor alle laatste updates.
    Garnaalkroketten maken is dus eigenlijk niet zo moeilijk. Probeer dit recept en je kan smullen!

    Voedingswaarde :

    Nutrition Facts
    Garnaalkroketten maken
    Serving Size
     
    1 portie
    Amount per Serving
    Calories
    559
    % Daily Value*
    Fat
     
    872
    g
    1342
    %
    Saturated Fat
     
    84
    g
    525
    %
    Trans Fat
     
    4
    g
    Polyunsaturated Fat
     
    237
    g
    Monounsaturated Fat
     
    535
    g
    Cholesterol
     
    679
    mg
    226
    %
    Sodium
     
    2273
    mg
    99
    %
    Potassium
     
    834
    mg
    24
    %
    Carbohydrates
     
    89
    g
    30
    %
    Fiber
     
    4
    g
    17
    %
    Sugar
     
    10
    g
    11
    %
    Protein
     
    67
    g
    134
    %
    Vitamin A
     
    2250
    IU
    45
    %
    Vitamin C
     
    6
    mg
    7
    %
    Calcium
     
    467
    mg
    47
    %
    Iron
     
    7
    mg
    39
    %
    * Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
    Keyword garnaalkroket, garnaalkroketten, garnaalkroketten maken, garnaalkroketten Oostende, oostendse garnaalkroketten maken
    Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
    Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
    Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

    Copyright ©Liliesfood

    DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

    Tot slot…

    We hopen dat je na het lezen van dit verhaal wat meer te weten gekomen bent over de garnaalkroket. Daar doen we het alleszins voor!

    Op zoek naar een andere garnaalsoort? Lees hier alles over de “Scampi“!

    Reacties, vragen of suggesties zijn altijd welkom!! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!

    Op zoek naar andere recepten met de granaal? Deze kan je vinden in onze recepten!

    Wil je zelf een recept voor garnaalkroketten, of een ander lekker recept toevoegen aan onze bundel? Dit kan je hier doen!

    HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op YouTube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.

    Garnaalkroketten uit Oostende! Traditie, erfgoed maar vooral lekker!

    Liliesfood
    Liliesfood

    We zijn een gezin, opgegroeid in een leefwereld waar eten en drinken altijd een hoofdrol heeft gespeeld. Als “een rode draad” heeft zich dit tot op vandaag doorheen ons leven geweven.

    Geef een reactie

    Beoordeel dit recept!




    error: Deze inhoud is beschermd!
    2
    Share to...