Het poke bowl recept! 2 populaire varianten!

Het poke bowl recept! 2 populaire varianten!

Het poke bowl recept! 2 populaire varianten!

Poke Bowl! Een nieuwere food-trend en manier om verse zeevruchten te eten. In de Hawaiiaanse culinaire tradities betekent "poke" letterlijk "iets snijden". Men snijdt (meestal) rauwe vis of zeevruchten in plakjes of blokjes en serveert deze met groenten en rijst. Om het af te maken oversausen we het om die perfecte 'umami' smaak te verkrijgen. Hieronder kan je 2 populaire varianten van Poke terugvinden.
5 from 1 vote
Voorbereiding 20 minutes
Kooktijd 20 minutes
rust tijd vis 1 hour
Totale tijd 1 hour 40 minutes
Course Hoofdgerechten
Cuisine Amerikaans, Modern
Servings 2 personen
Calories 505 kcal

Materiaal en benodigdheden

rijstwasser
1 rijstwasser - om de rijst te wassen

Ingrediënten
  

Tonijn Poke Bowl:

Zalm Poke Bowl:

  • 400 g zalm van sashimi kwaliteit (kraakvers dus!)
  • 2 eetlepels witte Miso
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel sriracha
  • 2 theelepels sojasaus
  • 200 gr Edamame bevroren of vers
  • 2 stuks wortelen vers (of je kan gemarineerde gebruiken, wat je verkiest)
  • wat Togarashi
  • 3 sinaasappels

Instructies
 

Tonijn Poke bowl :

  • Meng in een middelgrote kom de gehakte knoflook, pittige chiliknoflook, oestersaus, shoyu, Yuzu-sap, sesamolie en mirin en klop dit door elkaar.
  • Snijd de tonijn in de lengte doormidden en vervolgens in blokjes van een halve centimeter.
  • Doe de tonijn in de marinadekom en smeer hem royaal in.
  • Dek af en laat minstens 1 uur of een nacht in de koelkast staan.
  • Was de rijst 2x en stoom de rijst. (Indien je een rijstkoker hebt, dan kan dit natuurlijk ook.)
  • Verwijder voor de gebakken sjalotten de bovenkant (wortel eraan) en de velletjes en snijd ze zo dun mogelijk.
  • Doe in een kleine pan en voeg koude plantaardige olie toe om de sjalotten onder te dompelen.
  • Zet op middelhoog vuur en laat opwarmen en bakken terwijl u voortdurend met stokjes roert.
  • Haal de sjalotten uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier wanneer het borrelen is gestopt en de sjalotten voor 95% gaar en goudbruin zijn.
  • Breng de gebakken sjalot op smaak met zout.
  • Snijd de komkommer en avocado in dunne plakjes.
  • Pluk wat blaadjes koriander en basilicum.(fijn snijden kan ook en is verfijnder in de mond.)
  • Meng de koriander en thaïse basilicum.
  • Doe de gekookte rijst in een kom en leg daarop avocado, gemarineerde tonijn met een scheutje marinade, gesneden komkommer en een handvol van het kruidenmengsel en maak het af met een beetje gebakken sjalotjes.

Zalm Poke Bowl:

  • Meng in een middelgrote kom mayonaise, witte miso, sriracha en sojasaus en klop dit door elkaar.
  • Snijd de zalm in blokjes van een halve centimeter en voeg toe aan de marinade.
  • Roer tot de zalm gelijkmatig bedekt is.
  • Dek af en laat minstens een uur of een nacht in de koelkast staan.
  • Snijd dwars over de bovenkant van de sinaasappel en stop dan ¾ van de weg door en draai het mes lichtjes waar het langs de sinaasappel loopt en verwijder zoveel mogelijk vruchtvlees van de sinaasappel.
  • Ga met het mes langs de vliezen van de sinaasappel en scheid de sinaasappel in afzonderlijke stukken.
  • (De franse keukenterm voor dit is 'peler a vif' : Zie onder bij TIPS EN INFO voor een video die je het nog makkelijker maakt om dit te doen)
  • Doe voor de bereiding gekookte rijst in een kom, gevolgd door de zalm met togarashi-kruiden.
  • Dresseer dan wat lente-ui, geblancheerde edamame boontjes, in reepjes gesneden wortels, dungesneden groene kool en sinaasappels op de rijst.
  • Hieronder laat Joshua je tot in detail zien hoe je deze 2 Poke Bowls kan maken.

Video

YouTube video

Notities

Het poke bowl recept! 2 populaire varianten.

2 enorm populaire varianten van de Poke Bowl.



Deze is een échte hit onder de foodies. Voor wie nog niet weet wat het is: een traditioneel gerecht uit Hawaii, met rijst, en in dit gevel heel veel verse groenten en gemarineerde, rauwe vis. Het is een nieuwe vorm van salades! Ze zijn enorm lekker en verantwoord. De variaties zijn haast eindeloos, en het is een kleurrijk feestje in een kommetje!
HAWAII, United States of America

INFO EN TIPS

    • Blijkbaar weten de meeste mensen dat Poke Bowl een Hawaïaans nationaal gerecht is, maar weinigen weten dat het is 'uitgevonden' door vissers, die de afgesneden stukken van hun dagelijkse vangst (Pohkay) kruidden terwijl ze op hun boot zaten, en deze opaten.
    • 'Peler a vif' : De franse keukenterm om een citrusvrucht tot op het vruchtvlees te snijden zodat je geen last meer hebt van de bittere schil en vliesjes. Hieronder kan je de originele manier zien hoe je dit nu juist doet!
YouTube video
  • Wil je meer weten over de poke bowl? De mogelijkheden, variaties en opbouw? Klik hier!
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
Bootstrap Ventures
Bootstrap Ventures
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder en beoordeel het met wat sterren.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Het poke bowl recept...zalm - tonijn - of gewoon "vegan" - de keuze is aan jou!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Het poke bowl recept! 2 populaire varianten!
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
505
% Daily Value*
Fat
 
32
g
49
%
Saturated Fat
 
6
g
38
%
Trans Fat
 
1
g
Polyunsaturated Fat
 
12
g
Monounsaturated Fat
 
10
g
Cholesterol
 
205
mg
68
%
Sodium
 
1956
mg
85
%
Potassium
 
2616
mg
75
%
Carbohydrates
 
61
g
20
%
Fiber
 
12
g
50
%
Sugar
 
25
g
28
%
Protein
 
115
g
230
%
Vitamin A
 
6204
IU
124
%
Vitamin C
 
114
mg
138
%
Calcium
 
212
mg
21
%
Iron
 
7
mg
39
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword poke bowl dressing, poke bowl maken, poke bowl recept, poke bowl saus, Tonijn Poke Bowl, Zalm Poke Bowl
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
1
Share to...